den 10 mars

Interpellation

2008/09:392 Riktlinjer för vård vid livets slut

av Ylva Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

En alltmer utvecklad sjukvård betyder att allt fler människor kan räddas från vad som tidigare var en säker död.

Många för tidigt födda barn som tidigare inte överlevde kan numera räddas. Överlevnaden för cancerpatienter har ökat väsentligt jämfört med förr och 60 procent av alla som insjuknar i cancer kan räddas.

Den alltmer utvecklade sjukvården har också medfört att livsuppehållande insatser kan förlänga livet för mycket svårt sjuka patienter. Det kan uppstå svåra gränsdragningar att avgöra när och hur länge fortsatt behandling i ett enskilt fall är meningsfull eller inte.

Det ger upphov till svåra etiska överväganden och det är viktigt att de läkare som slutligen ska fatta beslut om att upphöra med livsuppehållande insatser kan stödja sig på den samlade professionens bedömning i form av riktlinjer som så långt möjligt är skapar tydlighet.

Frågan är aktuell inte minst efter det att en läkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna häktats misstänkt för dråp på ett mycket svårt sjukt spädbarn i livets slut.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga socialministern:

Avser socialministern att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer för vård i livets slut?

Om inte – vad avser socialministern att vidta för åtgärder för att skapa en sådan klarhet att läkare inte riskerar att häktas som brottsmisstänkta när de följer sjukvårdens praxis?