den 6 mars

Interpellation

2008/09:389 Höjning av tomträttsavgälder

av Carina Moberg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det finns nästan 70 000 småhustomträtter i 55 kommuner i hela landet. För den enskilde har tomträtten blivit en alltmer otrygg upplåtelseform som helt saknar förutsägbara spelregler.

Under de senaste åren har vi kunnat ta del av flera exempel där enskilda småhusägare drabbats av kraftigt höjda tomträttsavgälder som inneburit att man tvingats att sälja sitt hus och flytta. De kraftigt höjda avgälderna innebär ett otryggt boende utan egentligt besittningsskydd. Att bo med tomträtt innebär i praktiken att den enskilda familjen är rättslös mot kommuners sätt att hantera tomträttsavgälden. Konsekvensen blir att många inte har råd att bo kvar och tvingas att flytta. Det är en situation som inte sällan drabbar äldre människor som bott länge i sitt radhus eller sin villa. Eftersom tomträttsavgälderna är ett kommunalt ansvar är de boende beroende av den egna kommunens ”tomträttspolitik”. Det kan konstateras att det i dag är väldigt stora skillnader i hur kommunerna hanterar avgälderna. Om man exempelvis bor i det borgerligt styrda Nacka ”beskattas” man som husägare hårdare än om man bor i det socialdemokratiskt styrda Göteborg. I Göteborg har man infört ett system med avgäldsränta för att göra boendet mer förutsägbart.

Dessvärre finns det många exempel på hur illa det kan gå när det inte finns ett tydligt regelverk:

-      I Duvnäs Utskog i Nacka vill den borgerliga majoriteten höja tomtgäldavgiften med ca 125 procent, från 8 500 till 18 800 kronor.

-      I Lidingö som tillämpar ett strikt marknadstänkande höjdes avgälden för ett pensionärspar från 13 000 till 122 500 kronor per år.

-      I Ängelholm drabbades småhusägare på höjningar från 7 200 till 85 500 kronor av den privata markägaren.

-      I Sollentuna ska nu tingsrätten fastställa avgälden för en grupp tomträttshavare, och i Linköping har protesterna bland boende lett till att kommunen JO-anmäls.

Något måste göras. Det handlar om de boendes trygghet och behovet av en förutsägbar, framtidsinriktad politik för alla.

En översyn av tomträttslagstiftningen har gjorts i början av 1990-talet, men sedan dess har situationen för ägarna till småhus med tomträtt förändrats kraftigt, inte minst utifrån förändringar av boendebeskattningen och markvärdesstegringar av stora mått. Grundtanken med tomträttsinstrumentet har många fördelar; behovet av förändring blir alltmer aktuell.

Jag vill fråga justitieministern:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att förhindra att tomträttsavgälden ska hanteras som en kommunal fastighetsskatt av kommunerna?

Kommer ministern att ta initiativ till att utreda tomträttslagstiftningen före mandatperiodens slut?