den 6 mars

Interpellation

2008/09:386 Åtgärder för särskilt drabbade kommuner med anledning av jobbkrisen

av Ulf Holm (mp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Finanskrisen och lågkonjunkturen slår hårt mot alla delar av Sverige, men allra värst riskerar det att bli i kommuner som är beroende av en enda krisdrabbad större arbetsgivare eller en krisdrabbad bransch.

Olofströms kommun i Blekinge är ett exempel på en sådan kommun där drygt 50 procent av kommunens arbetskraft finns inom fordonsindustrin. Olofström riskerar nu att förlora minst 10 procent av sina arbetstillfällen och i Blekinge som helhet fortsätter varslen att dugga tätt.

Regeringen har vidtagit vissa åtgärder. Initiativet att länsvis utse samordnare med landshövdingarna i spetsen för att hantera varslen är bra, men det bör poängteras att de inte har några egna verktyg för att kunna agera utan fungerar enbart som samordnare. Bra är det också att det skapas kraftsamlingsorganisationer ute i kommuner och regioner som försöker hitta insatser och lösningar på de problem som uppstår när tusentals människor tvingas ut i arbetslöshet.

Regeringen har gett löften om pengar till bland annat utbildning och kompetensutveckling. Men i många kommuner och regioner är situationen nu så akut att man måste komma i gång med åtgärder mycket snabbt. Där finns inga egna pengar utan läget är snarare sådant att man också varslar inom kommunerna och landstingen. De behöver nu snabbt besked om det blir några pengar och om hur tidsplanen för utbetalningar ser ut för att klara de problem som ligger allra närmast i tiden.

Det krävs emellertid mycket mer för att klara den akuta krisen. Små kommuner som Olofström riskerar ju att bli något av ständiga förlorare så länge som man är beroende av en enda bransch med en dominerande arbetsgivare. De svenska biltillverkarna kan mycket väl hamna i en situation som innebär att man lägger ned tillverkningen helt och hållet i någon kommun. Det är då uppenbart att dessa drabbade kommuner behöver särskilda insatser från statsmakten.

Utifrån det som ovan anförs vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

1. Vilka åtgärder tänker arbetsmarknadsministern vidta för att ge särskilt stöd till de kommuner, till exempel Olofström, som i dag är beroende av en enda bransch eller en enda arbetsgivare som nu riskerar nedläggning?

2. Vilka initiativ kommer arbetsmarknadsministern att ta för att utbetalning av medel sker snabbt så att man kan komma i gång med utbildning och kompetensutveckling som syftar till att förhindra att än fler varslas om uppsägningar med risk för arbetslöshet?