den 2 mars

Interpellation

2008/09:375 Klimatstöd till Världsbankens Clean Technology Fund

av Per Bolund (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

En av regeringens större satsningar i klimatarbetet i budgeten 2008 var att anslå 600 miljoner kronor under 2009–2011 till Världsbankens Clean Technology Fund (CTF) i syfte att minska utsläppen av klimatgaser i utvecklingsländer.

Regeringens förslag väckte viss uppmärksamhet i kretsar som arbetar med miljö- och biståndsfrågor. Ett skäl till detta var att anslaget togs från biståndet, vilket strider mot såväl FN:s klimatkonvention som Kyotoprotokollet och fondens stadgar. Ett annat skäl var att mottagaren har kritiserats hårt.

På ett plan är det en fråga om kritik mot Världsbanken som aktör. Banken har en dålig historik när det gäller klimat- och energifrågor; bankens investeringar i fossila projekt ökar stadigt, man investerar fortfarande mer i klimatstörande projekt än vad man gör i klimaträddande. Projekten är heller inte anpassade till lokala förhållanden och mottagarna har i princip inget inflytande över hur pengar som kommer från bankens fonder ska användas.

Världsbanken kliver också alltmer fram som ett alternativ till de mekanismer som beslutas i någorlunda demokratisk ordning inom FN. De fonder som banken sjösätter eller inriktar mot klimatarbete riskerar att undergräva det internationella klimatarbetet och i synnerhet Syds deltagande och inflytande.

Ett annat problem är att de pengar som betalas ut via bankens fonder (bland annat CTF) ofta sker i form av lån. Därmed får de fattiga länderna låna pengar av den rika världen – trots att de rikare länderna har lovat att finansiera omställning och anpassning.

Många utvecklingsländer och organisationer har uttryckt skepsis mot Världsbankens fonder rent generellt och Clean Technology Fund i synnerhet. Kina och G 77-länderna har till exempel uteslutit Världsbanken som finansieringskanal inför förhandlingarna i Köpenhamn senare i år. De anser att stödet helt och fullt ska kanaliseras genom en mekanism som ligger under FN.

Initiativet till CTF kom i slutet av 2007 då George W Bush föreslog en global investeringsfond för klimatprojekt. Många hävdade då att syftet var att försvaga FN:s roll i det globala klimatarbetet. Den svenska regeringen var dock inte sen att stödja initiativet.

Fondens syfte är att träda in som långivare i low carbon-energiprojekt i utvecklingsländerna – man ställer upp med förmånliga lån för den extra kostnad som uppstår av att bygga ett lågemitterande kraftverk i stället för det alternativ som annars hade byggts.

Kriterierna för vilka projekt som kan få stöd är dock svaga. Ingenstans definieras vad ”clean” i fondens namn egentligen innebär, men satsningar på kolkraft kan göras, liksom på kärnkraft, storskalig vattenkraft och investeringar i end-of-pipe-lösningar har en framträdande plats.

Kritiken mot CTF är hård även från utvecklingsländer. Indiens miljöminister sade till exempel i oktober 2008 att landet inte kommer att ta emot stöd som kanaliseras genom fonden. Kina och G 77-länderna meddelade i juni 2008 att de anser att all finansiering från industrialiserade länder för att uppfylla sina åtaganden i klimatkonventionen och Kyotoprotokollet måste kanaliseras genom FN eller ett organ som utses av FN. Man kommer inte att erkänna stöd via andra kanaler som uppfyllelse av de industrialiserade ländernas åtaganden.

Beklagligt nog har Sveriges regering hittills vägrat att lyssna på kritiken. I stället har man fortsatt att stödja Clean Technology Fund trots de många problem som påtalats.

Mot bakgrund av detta är det oerhört glädjande att USA nu backar ur sitt engagemang för CTF. Den 26 februari röstade representanthuset i den amerikanska kongressen igenom ett beslut som helt raderade det amerikanska anslaget på 400 miljoner dollar. Det skäl som anfördes till beslutet – åtminstone i medierapporteringen – var de låga miljökriterier som fonden har, i synnerhet vad gäller investeringar i kolproduktion.

Med anledning av vad som anförts vill jag fråga miljöministern:

Kommer miljöministern att verka för att regeringens stöd till Världsbankens Clean Technology Fund kvarstår?

Kommer ministern att verka för att pengarna i stället förs över till fonder inom FN-systemet?