den 18 februari

Interpellation

2008/09:343 Arbetslösheten i Gävleborg

av Raimo Pärssinen (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Statsrådet försöker ge sken av att utanförskapet och arbetslösheten har minskat under mandatperioden. Det stämmer inte. På två år har antalet arbetslösa i stället blivit över 20 000 fler. Särskilt ungdomar är hårt drabbade. Sverige har nu den näst högsta ungdomsarbetslösheten i hela EU.

Det Moderaterna kallade utanförskap i valrörelsen år 2006 har nu ökat med 5 000 personer. Socialbidragen ökar redan i två av tre kommuner.

Sveriges stora offentliga överskott byts nu ut mot underskott. Nästa år bedömer regeringens egen expertmyndighet att underskotten blir 80 miljarder kronor. Det är lika mycket som regeringen sänkt skatten med och lika mycket som man fick till skänks i överskott när man tillträdde.

Statsrådets och regeringens passivitet är oacceptabel. Nya varsel kommer varje vecka och arbetslöshetssiffrorna bara växer.

Gävleborg toppar arbetslöshetsstatistiken; det är förvisso ingen ny företeelse. Men det är anmärkningsvärt att en regering som ena dagen säger sig ha alla lösningar nästa dag är så tomhänt när varslen kommer och arbetslösheten stiger.

Statsrådets passivitet inför den höga arbetslösheten i Gävleborg är anmärkningsvärd. Arbetslösheten uppgick till 4,9 procent av länets befolkning i arbetskraften och andelen deltagare i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd var därtill 2,6 procent. Om vi haft en socialdemokratisk regering skulle borgerliga oppositionspolitiker då talat om en arbetslöshet på 7,5 procent!

Fyra av länets tio kommuner har en öppen arbetslöshet på över 5 procent enligt Arbetsförmedlingens statistik, högst i Ovanåker (5,9 procent) och lägst i Nordanstig (4,4 procent). Under januari varslades 450 personer om uppsägning i länet. Det är det högsta antalet någon januarimånad sedan 1992.

Ungdomsarbetslösheten var också mycket hög i Gävleborg. Det fanns 1 833 öppet arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år i slutet av januari. För riket uppgick ungdomsarbetslösheten till 5,5 procent och för Gävleborg till 8,0 procent. Nu ska vi dessutom komma ihåg att alla dessa siffror är i underkant. Arbetsförmedlingen mäter dem som registrerar sig. Ovanpå dessa siffror har vi ytterligare arbetslösa som förmedlingen inte har grepp om.

Jag har i höstas ställt en fråga till statsrådet om arbetslösheten i Gävleborg, men eftersom jag då inte fick något ordentligt svar och det har blivit värre har jag återkommit till ämnet i både fråge- och interpellationsform.

Mina frågor är:

Vilka olika politiska åtgärder förbereder statsrådet för Gävleborgs län i syfte att skapa fler jobb och minska arbetslösheten?

Vilka olika politiska åtgärder förbereder statsrådet som kan förbättra de ungas arbetsmarknadssituation i Gävleborg?