den 4 februari

Interpellation

2008/09:310 Öresundsintegrationen under det svenska EU-ordförandeskapet

av Olof Lavesson (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Utvecklingen i Öresundsregionen går lika snabbt som tågen över Öresundsbron. Människor reser, kontakter knyts och arbetspendlingen ökar ständigt. När den svenska arbetsmarknaden varit sämre har många svenskar fått jobb i Danmark. I dag pendlar drygt 20 000 svenskar till andra sidan sundet varje dag. Politikens uppgift är att underlätta för människors egna drivkrafter och att riva de hinder och barriärer som finns för människor att mötas – så även i Öresundsregionen.

Att regeringen och statsrådet Husmark Pehrsson prioriterat Öresundsfrågorna kan inte ha undgått någon. Diskussionerna med Danmark har intensifierats avsevärt de senaste åren. Ett exempel är de båda arbetsmarknadsministrarnas gemensamma rapport Två länder, en arbetsmarknad, vilken är en god avsiktsförklaring.

När det gäller konkreta gränshinder har mycket redan skett. De som arbetspendlar över sundet börjar nu få ett förenklat regelverk och större trygghet när det gäller a-kassa. Det gäller både dem som jobbar heltid och dem som arbetar deltid. Högskolemomsen avskaffas så att universiteten på båda sidor om sundet kan konkurrera på lika villkor. En socialförsäkringsportal är öppnad på nätet för att underlätta flytt till annat land. Gränshindersforum rapporterar, på uppdrag av de nordiska statsministrarna, kontinuerligt om nya gränshinder. Detta för att nämna några exempel.

Regeringen har nu aviserat att man framöver tänker lyfta gränshindersfrågorna även till EU-nivå. Grundläggande för Europeiska unionen är de fyra friheterna, det vill säga att personer, varor, tjänster och kapital ska kunna röra sig fritt inom medlemsländerna. De hinder vi ser i Europas gränsregioner går stick i stäv med detta. EU har därför ett ansvar att bidra till att dessa gränshinder undanröjs. Den 1 juli börjar Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionen. Sverige kommer därmed att spela en viktig roll i unionens arbete framöver.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder kan vidtas för att tillvarata erfarenheterna från gränshindersarbetet i Öresundsregionen, och hur avser regeringen att utveckla det nordiska gränshindersarbetet under det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionen?