den 9 oktober

Interpellation

2008/09:31 Konsekvenser av en avveckling av Sveriges deltagande i Arianeprogrammet

av Peter Jonsson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Rymdstyrelsen konstaterar i sitt budgetunderlag för 2009 att rymdverksamheten är viktig för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft och för sysselsättningen. De menar att denna aspekt även fortsättningsvis bör spela en viktig roll för beslut om hur stort och vilken form av deltagande Sverige ska ha i projekten och vilken typ av teknikutvecklingsuppdrag som kan bli aktuell för svenska aktörer. Detta klargörande görs med anledning av den forsknings- och innovationsstrategi där man vill ersätta det industriella fokus som tidigare gällt med ett användarfokus. Tanken med den nya strategin är att det ska läggas större fokus på forskares och andra användares behov vid urvalet av projekt där svenska satsningar är lämpliga.

I budgetunderlaget klargörs även att utan ytterligare medel på minst 50–70 miljoner per år måste Sverige dra sig ur deltagandet i det svensk-franska utvecklingsprojektet för en uppgraderad huvudmotor till den europeiska bärraketen Ariane. Detta skulle få allvarliga konsekvenser för de båda involverade företagen Saab Space och Volvo Aero enligt den oberoende utredning som myndigheten lät genomföra under 2007. Allvarligast är det för Volvo Aero som har tydlig utväxling av utvecklingen från rymdprogrammen i affärerna inom civilt flyg. Volvo Aero levererar i dag turbiner och munstycken till Arianeprojektet. Konsekvenserna av ett svenskt utträde ur samarbetet är enligt uppgift från Volvo Aero att de tvingas dra sig ur det europeiska Arianesamarbetet och lägga ned hela sin rymdverksamhet.

Europeiska rymdorganisationen ESA har sitt nästa rådsmöte på ministernivå den 25–26 november. Då kommer medlemsländerna att göra ett antal åtaganden för olika program. Bland annat ska ministermötet besluta om fortsättningen av pågående frivilliga program, till exempel de som hanterar utveckling av bärraketer.

Mot bakgrund av ovan så vill jag fråga följande:

·       Är det näringsministerns avsikt att avveckla Sveriges deltagande i Arianeprojektet?

·       Om så är fallet, har näringsministern verkat för att någon analys gjorts av vilka effekter detta får för svensk rymdindustri avseende sysselsättning eller dess roll som katalysator för högteknologisk forskning och utveckling?

·       Har näringsministern sett till att det gjorts någon beräkning av totalkostnaden för Sverige vid ett utträde ur samarbetet?