den 30 januari

Interpellation

2008/09:301 Rättssystemets självständighet

av Lage Rahm (mp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

EU-parlamentet kommer, troligen den 18 februari, att ta ställning till den så kallade Medinarapporten. I det förslag till betänkande om kommissionens rapport om tillämpningen av direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (2008/2121(INI)) som nu finns framgår det av punkterna 32 och 33 att, om de går igenom i EU-parlamentet, EU-parlamentet anser att The Pirate Bay bedriver olaglig verksamhet och ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga verksamheter – särskilt då svenska domstolar, får man anta.

Med anledning av att frågan om The Pirate Bays verksamhet varit olaglig eller inte under denna tid kommer att vara föremål för prövning av svensk domstol samt att den sedan länge är föremål för svenskt rättsväsen kan man starkt ifrågasätta EU-parlamentets förslag och befarade slutsats.

Det är ytterst tveksamt om en myndighet som är med och fattar beslut om rättsliga dokument som är bindande för Sverige och i mångt och mycket kan jämställas med svensk lag samtidigt bör få uttala sig om skuldfrågor i enskilda fall. 11 kap. 2 § regeringsformen stadgar till exempel: ”Ingen myndighet, ej heller riksdagen, får bestämma, hur domstol ska döma i det enskilda fallet eller hur domstol i övrigt ska tillämpa rättsregel i särskilda fall.”

Man kan ha olika åsikter om The Pirate Bays verksamhet är önskvärd eller inte men det borde trots allt vara upp till domstol och inte politiker att avgöra om verksamheten strider mot lagarna eller inte.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Avser justitieministern att vidta några åtgärder för att säkerställa rättssystemets självständighet från politisk påverkan?