den 28 januari

Interpellation

2008/09:293 Utbildning framför arbetslöshet

av Matilda Ernkrans (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Varslen ökar för varje dag och fler och fler väntar på att hotet om uppsägning faktiskt ska bli verklighet. De här människorna besitter kompetens som rätt utnyttjad kan bli en stor tillgång för företagen den dagen konjunkturen vänder.

Det är i tider av kris som det är viktigt att alla goda krafter sluter upp för att tillsammans göra sitt yttersta för att mildra effekterna av krisen och rusta inför framtiden. För hur illa det än ser ut i dag kan vi vara ganska säkra på att det kommer bättre tider.

Att låta kompetent arbetskraft tvingas ut i arbetslöshet är ett enormt slöseri med resurser som varken samhället eller företagen har råd med på lång sikt. Vi som politiker kan därför välja att sitta med händerna i kors eller aktivt söka efter olika möjligheter för att förhindra att detta sker.

I andra länder, exempelvis i Belgien, kan man se lösningar där staten och företagen tar ett gemensamt ansvar för den anställda och tillsammans bidrar ekonomiskt för att slippa säga upp personal. Utnyttjar vi de sämre tiderna smart finns det goda möjligheter att se till att Sverige är väl rustat och konkurrenskraftigt den dag konjunkturen vänder.

Ett exempel på detta kan vara ett spetskompetenslyft, där de som riskerar arbetslöshet i stället för att sägas upp kan studera under lågkonjunkturen. Då står de bättre rustade att utföra sitt arbete när konjunkturen vänder. Det kan handla om ledarskapsutbildningar, specialistutbildningar och masterutbildningar på högskolan.

Att vi investerar i utbildning när Sverige är inne i en lågkonjunktur kommer att ge utdelning när efterfrågan återigen ökar.

Därför vill jag fråga arbetsmarknadsministern om han anser att det finns några möjligheter att få till stånd ändringar så att anställda kan få utbildning utan att först bli arbetslösa, och om han avser att ta initiativ till sådana ändringar.