den 23 januari

Interpellation

2008/09:271 Ipred 2 och europeisk straffrätt

av Alice Åström (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Efter EG-domstolens dom C-176/03 den 13 september 2005 drog kommissionen tillbaka sitt förslag till rambeslut om stärkta straffrättsliga åtgärder mot intrång i immateriella rättigheter (KOM/2005/0276 slutlig) och presenterade i stället ett direktiv: Ipred 2. Artiklar och argumentation behölls oförändrade och kommissionen vidhöll därmed att det fanns behov av ”straffrättsliga bestämmelser för att förstärka och förbättra kampen mot varumärkesförfalskning och pirattillverkning som komplement till direktiv 2004/48/EG av den 29 april 2004 om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter”. Det vill säga att det då nyligen antagna Ipred 1 ansågs otillräckligt. Vidare argumenterade kommissionen att ”vid sidan av de civilrättsliga och administrativa åtgärder, förfaranden och sanktioner som föreskrivs i direktiv 2004/48/EG utgör straffrättsliga påföljder ett sätt att i lämpliga fall se till att immateriella rättigheter respekteras”.

I direktivet föreskrivs förutom fängelse även en uppsättning påföljder som till exempel böter och förverkande av verktyg och medier som använts för försök eller medhjälp till, eller anstiftan av, uppsåtligt intrång. Vidare stadgas om näringsförbud, rättslig övervakning, rättslig upplösning av verksamheten samt uteslutning från tillgång till offentliga stöd och subventioner, samt att i avskräckande syfte offentliggöra rättsliga beslut, detta även för patentintrång. Slutligen föreslås rättighetsinnehavarna eller deras företrädare samarbeta med polis och åklagare i så kallade gemensamma utredningsgrupper för att underlätta utredningsarbetet eftersom ”det är ofta helt nödvändigt med ett aktivt deltagande från offrens, rättighetsinnehavarnas, dessas företrädares eller experters sida för att kunna fastställa sakförhållanden”.

Europaparlamentet avslutade sin förstabehandling av Ipred 2 den 25 april 2007 och direktivet ligger sedan dess i rådets förstabehandling. Information om vad som händer i rådet med direktivförslaget har varit ytterst knapphändig.

Jag vill fråga justitieministern:

1. Är det justitieministerns ställningstagande att den europeiska straffrättsharmoniseringen påverkas av ratificeringen av Lissabonfördraget?

2. Vad avser justitieministern att göra för att öka förståelsen för beslutsprocessen avseende straffrättsharmonisering?

2. Har justitieministern för avsikt att på egen hand, eller i samverkan med andra medlemsländer, verka för att kommissionen drar tillbaka Ipred 2?