den 23 januari

Interpellation

2008/09:265 Glasriket

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Glasriket är en nationell angelägenhet, inte bara för de fyra kommuner i Kalmar och Kronobergs län som ingår i Glasriket. Det handlar om turism, hantverk, formgivning, arbeten i glesbygd, traditioner och kunskap. Det svenska glaset har nått internationell ryktbarhet och är något som vi kan känna stolthet över.

Den svenska glasindustrin är väl känd och står för hög kvalitet. Vårt svenska glas har fått sitt goda rykte tack vare att man på glasbruken förstått att ta vara på den stora kunskap som finns hos de skickliga yrkesarbetare som hanterar glaset. Det är ett genuint hantverk som det tar många år att lära sig. Formgivare och glasblåsare arbetar nära tillsammans när de gör sina produkter. Branschen är personalintensiv och kräver stor erfarenhet och kunskap.

Glasriket är ett etablerat namn med gott renommé. För Småland är det ett ovärderligt inslag i Kronobergs och Kalmar läns kultur, både som arbetsgivare, kulturinslag och för turismen. Det är mycket vanligt att svenskt glas används vid representation inom många svenska företag, och även utomlands. När det gäller design kan man konstatera att svenskt glas är världsledande.

Men Glasriket har problem. Det är en bransch som är känslig för konjunkturnedgångar. Den internationella finanskrisen har medfört att försäljningssiffrorna nu dalar. Glaskoncernen Orrefors Kosta Boda har varslat 300 anställda under 2008 och i början av 2009. Sysselsättningen är viktig ur ett lokalt och regionalt perspektiv, eftersom glasbruken återfinns i glesbygden.

Forskning, formgivning och bevarandet av yrkeskunskaper hotas. I takt med att allt fler glasbruk försvinner minskar yrkeskunskapen. De som utbildat sig till glasblåsare, designer och formgivare försvinner med sin kompetens och sina erfarenheter. Glasindustrin behöver utveckla forskningen och utbildningen för såväl glasblåsare som formgivare. Även fortbildningen inom industrin behöver förstärkas. Marknadsföring är ett annat mycket angeläget område. Besöksnäringen som är en alltmer växande näringsgren har stor betydelse för regionen och landet.

Turismen är en viktig del för Glasriket – om glasbruken försvinner förlorar bygden även en stor inkomstkälla inom besöksnäringen. Kulturarvet, det svenska glaset, riskerar att ”flaggas ut” och det kan sedan inte återskapas.

Det behövs ett nära samarbete mellan statliga insatser och det stora kunnande och de erfarenheter som finns i Glasriket. Nya branscher och produkter behöver utvecklas. Ett handlingsprogram för glasindustrin behöver tas fram. Men lika viktigt är naturligtvis att utveckla det fina vi redan har. Vad kan vara ett bättre exempel på det än Glasriket?

Vilka åtgärder är näringsministern beredd att vidta för att säkra den svenska glasindustrins framtid och utvecklingsmöjligheter?