den 12 januari

Interpellation

2008/09:243 Krav på åtgärder i kölvattnet av Lavaldomen

av Sven-Erik Österberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Lavaldomen har skapat oro på svensk arbetsmarknad. Det finns en risk att vi inte längre kan hävda svenska löner för arbete som utförs i Sverige. Det kan leda till lönedumpning. Den borgerliga regeringen har det yttersta ansvaret för att så inte sker. Tyvärr är regeringen här mycket passiv.

När Lavalutredningen presenterade sitt förslag ställde jag en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Littorin där jag ville veta om statsrådet, med anledning av Laval, tänkte lyfta fram löntagarfrågor vid ministermötet i EU i mitten av december 2008. Statsrådet gav besked om (2008/09:416) att han är övertygad om att vi kan lösa konsekvenserna av Lavaldomen genom åtgärder på nationell nivå, genom anpassning av lagstiftningen och kollektivavtal.

Han skriver också att det går att hantera Lavaldomen utan att vända sig till EU och att han vid det senaste ministermötet i Bryssel gett en kort beskrivning av de förslag som lämnats i Lavalutredningens betänkande samt angett sitt inledande intryck av förslagen.

Tyvärr ger svaret ingen som helst vägledning om hur regeringen tänker gå till väga. Statsrådet redovisar inte heller hur han vid ministermötet lyft fram kraven om hur en likvärdig behandling av löntagare, oavsett var de kommer ifrån, kan uppnås.

Andelen utstationerad arbetskraft växer. Konsekvenserna av Lavaldomen kommer alltså att öka i takt med tiden. Det är ett rimligt krav att regeringen öppet redovisar om den har en handlingsplan med åtgärder som kan genomföras inom en snar framtid både på hemmaplan och i EU. Det är inte minst viktigt eftersom Sverige snart blir EU:s nästa ordförandeland.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsministern:

Vilka konkreta förändringar avser statsrådet att ta initiativ till att genomföra i svensk lagstiftning på grund av Lavaldomen och när kommer detta att ske i tid?

Avser statsrådet, mot bakgrund av Lavalutredningen, att verka för att en anpassning sker av de svenska kollektivavtalen och i så fall hur?

Hur avser statsrådet att verka för att de svenska fackförbunden ska kunna fortsätta att ställa krav på att svenska löner ska betalas för arbete som utförs i Sverige?

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att säkerställa att utstationerad arbetskraft får samma villkor som övriga löntagare i Sverige?

På vilket sätt avser statsrådet att motverka att Lavaldomen öppnar upp för att sjysta arbetsgivare löper risk att bli utkonkurrerade av illojala företag?

Kommer statsrådet att ta initiativ till att ett socialt protokoll tillförs EU- lagstiftningen?

Är statsrådet beredd att öppet återge den information han gav om Lavalutredningens betänkande vid ministermötet i Bryssel den 17 december 2008?

Ämnar statsrådet, med anledning av Lavalutredningens förslag, ta fram en strategiplan inför det svenska ordförandeskapet i EU och när kan en sådan presenteras i tid?