den 17 december

Interpellation

2008/09:217 Sjuklönen och små företag

av Marie Engström (v)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I dag har arbetsgivarna ansvar för att betala sjuklön i 14 dagar. Tidigare hade företagen dessutom ett medfinansieringsansvar. Det togs bort år 2007. Vänsterpartiet stod bakom det beslutet men ville gå längre och har föreslagit att mindre företag ska slippa att betala 14 dagars sjuklön.

När det gäller mindre företag kan dagens regler innebära problem. Det är inte bara kostnaderna som ökar i ett företag när någon är sjuk; dessutom minskar intäkterna eftersom verksamheten begränsas. Även om mindre företag som kollektiv har en lägre sjukfrånvaro än genomsnittet kan problemet ändå bli stort i det enskilda företaget. Därför är det mycket som talar för att gällande regler påverkar inte bara företagets ekonomi utan också viljan att anställa.

Det finns också en risk för utestängningseffekter på arbetsmarknaden om människor med exempelvis återkommande sjukperioder stängs ute. Den effekten kan också bli mer tydlig efter årsskiftet då människor som tidigare varit sjukskrivna mer än 180 dagar ska få sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsministern:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att begränsa mindre företags sjuklönekostnader?