den 1 oktober

Interpellation

2008/09:21 Bostadsbrist och trångboddhet

av Egon Frid (v)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Ditt arbete eller din arbetslöshet avgör din adress. Sådan är verkligheten i landets storstäder i dag. Samtidigt som klyftorna ökar, ökar också bristen på billiga hyreslägenheter. Följden har blivit segregation, inneslutningseffekter och utestängning.

Den borgerliga regeringen tycks medvetet driva en politik för att minska hyresrätten som boendeform. Genom avskaffat räntebidrag och stoppat investeringsstöd byggs allt färre hyresrätter. För innevarande år väntas bostadsbyggandet minska med 7,9 procent och för 2009 beräknar regeringen själva i budgetpropositionen för 2009 att bostadsbyggandet ska minska med 15,8 procent. Allvarligast är det i storstäderna och allvarligast är det för hyresrätten som minskar allra mest. Efter stopplagens avskaffande är det nu fritt fram för kommuner att sälja ut allmännyttans hyresrätter till privata intressen.

De marknadsanpassade hyror som förbereds kommer ytterligare att späda på segregationen genom att göra innerstaden än mer till ett reservat för de rika. Regeringspolitiken slår direkt mot människor som inte har råd och möjlighet att skuldsätta sig för resten av livet och som får hålla till godo med trångboddhet och undermåliga lägenheter.

Behovet av renovering av förortens hyresbostäder är stort och med de renoveringskostnader som gäller i dag stiger hyrorna i de renoverade husen så högt att de som bor i dag måste flytta ut till ökad trångboddhet hos vänner och familjemedlemmar.

Samtidigt är homogena villaförorter och storstädernas innerstäder oerhört segregerade. Östermalm i Stockholm, Askim i Göteborg och Bunkeflo i Malmö är resultat av det strukturella förtryck som upprätthåller det svenska klassamhället. I Boverkets rapport Hur kan man främja integration genom övergripande fysisk planering och stadsutveckling? står följande att läsa: ”Det har ansetts politiskt viktigt att blanda upplåtelseformer, men segregationen är faktiskt mindre i allmännyttan än i villaområdena. Hushåll med störst valmöjlighet är geografiskt mer koncentrerade än hushåll med mindre valmöjlighet. Generellt kan man säga att höginkomsttagare bor mer segregerat än låginkomsttagare. Krav på bättre blandning borde således omfatta också egnahemsdominerade bostadsområden.”

Som ansvarig minister för kommun, kreditmarknad och bostäder är Mats Odell i dag ansvarig för situationen inom bostadspolitiken, bristen på bostäder och trångboddheten i förorterna.

Mina frågor är därför till Mats Odell:

1. Vad avser statsrådet att göra för att det ska byggas fler hyresrätter med rimliga hyror till alla som har behov av en bostad?

2. Vad avser statsrådet att göra för att miljonprogrammets hyresbostäder ska renoveras?

3. Är statsrådet beredd att verka för att boendeplaneringsåtgärder, som syftar till att uppnå blandade upplåtelseformer, riktas till verkligt segregerade, icke marginaliserade bostadsområden?