den 9 december

Interpellation

2008/09:203 Situationen i skånsk sjukvård

av Morgan Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

De stora nedskärningarna i skånsk sjukvård tar sig alltmer dramatiska former. I en artikel i Sydsvenska Dagbladet den 7 december 2008 framgår det att cancerläkarna på Universitetssjukhuset i Lund nu tvingas överväga huruvida allvarligt sjuka cancerpatienter ska få livsuppehållande vård, och man konstaterar att vårdgarantin när det gäller strålbehandling inte kommer att kunna upprätthållas. Bakgrunden är att sjukhuset på de 25 dagar som återstår av 2008 måste spara 37 miljoner kronor.

Jag har vid två tidigare tillfällen, på våren 2007 och i januari 2008, tagit upp situationen i skånsk sjukvård med socialministern för att fästa hans uppmärksamhet på den mycket allvarliga utvecklingen. Bakgrunden är att regionledningen, som består av de borgerliga partierna och Miljöpartiet, lagt ut mycket stora besparingsbeting på skånsk sjukvård.

Dessa nedskärningskrav uppgår nu till ca 800 miljoner kronor. Under 2008 minskade antalet anställda i sjukvården med ca 600 personer, och under kommande år kommer personalstyrkan att minska med ytterligare minst 1 000 personer om besparingsbetinget ska kunna genomföras. Nedskärningarna har redan satt sina spår: på två år har antalet patienter som fått vänta på behandling i mer än tre månader fördubblats.

Socialministern har ett övergripande ansvar för att sjukvården håller en hög kvalitet i hela landet. Jag befarar att om dessa nedskärningskrav står fast kommer kvaliteten i skånsk sjukvård att försämras kraftigt. Det får också nationella konsekvenser. De stora sjukhusen i Skåne, däribland Universitetssjukhuset i Lund, har också ett nationellt åtagande och är resurser för hela Sveriges sjukvårdssystem. Dramatiska nedskärningar i Skåne får således konsekvenser för hela Sverige.

Situationen för cancersjukvården i Lund reser också allvarliga etiska frågor. När läkare tvingas överväga om de ska låta patienter dö i förtid för att klara budgeten, då har en viktig etisk gräns passerats.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

-      Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa likvärdig vård i hela landet och för att situationen i Skåne inte ska få nationella konsekvenser?

-      Hur ser socialministern på den etiska frågeställning som uppkommer när, enligt uppgift, läkare kan tvingas överväga att låta patienter dö i förtid på grund av resursbrist?