den 9 december

Interpellation

2008/09:201 Sveriges inställning till Frontex kränkningar av asylrätten

av Kalle Larsson (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens yttre gränser (Frontex) inrättades genom rådets förordning (EG) nr 2007/2004.

Frontex beskriver själv sina uppgifter på följande sätt: Frontex samordnar det operativa samarbetet mellan medlemsstaterna när det gäller förvaltningen av de yttre gränserna, bistår medlemsstaterna med utbildning av nationell gränsbevakningspersonal, inbegripet fastställande av gemensamma utbildningsnormer, genomför riskanalyser, följer upp den utveckling inom forskningen som är av betydelse för kontrollen och övervakningen av de yttre gränserna, bistår medlemsstaterna i situationer som kräver ökat tekniskt och operativt bistånd vid de yttre gränserna samt erbjuder medlemsstaterna nödvändigt tekniskt stöd till genomförandet av gemensamma insatser för återsändande.

Frontex erkänner att många av de irakier som kommer till Europa har för avsikt att söka asyl. Trots det talar man om att ”illegal immigration” av irakier innebär ett potentiellt hot mot medlemsstaterna.

Frontex stöder gränskontrolloperationer på internationellt vatten och inom icke EU-medlemmars territorialvatten. Den gemensamma operationen Hera 2007 fokuserade på migration från Västafrika till Kanarieöarna i två faser mellan april och augusti och innefattade gemensam patrullering till havs med Mauretanien och Senegal. Resultatet blev att 1 202 personer stoppades och fördes tillbaka till Afrika medan 833 personer ”greps och fördes bort från operationsområdet”.

Det är uppenbart att för Frontex är det främsta beviset på framgång att så många människor som möjligt hindrats från att nå EU. Men det finns stark anledning att misstänka – för att uttrycka sig mycket återhållsamt – att Frontex bryter mot non-refoulement-principen. Vet Frontex hur många av dem som stoppats som hade skyddsbehov? Var det någon som bereddes möjlighet att söka asyl? Vad har hänt med dem nu? Frontex lämnar statistik över hur många som har stoppats och återsänts till ett transitland eller ibland till och med till hemlandet. Varför lämnar man inga uppgifter om hur många av dessa migranter som sökt asyl och fått tillgång till ett asylförfarande?

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Billström:

Är statsrådet beredd att i EU verka för att i användningen av medel från EU:s fond för yttergränserna prioritera utbildning av gränsbevakningspersonalen i vilka implikationer det medför ur asylrättslig synpunkt att hindra människor att nå EU:s territorium?

Är statsrådet beredd att i EU verka för en oberoende övervakning genom internationella organisationer och genom frivilligorganisationer av den kontroll Frontex genomför vid gränsen och före gränsen?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att medel från EU:s fond för yttergränserna ska användas för humanitära insatser för migranter som befinner sig i fara eller har skadats eller traumatiserats under färden?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att Frontex alltid ska följa EU:s lagstiftning inklusive Schengens Borders Code, asylprocedurdirektivet och sin egen grundförordning och i enlighet därmed aldrig delta i operationer utanför EU:s gränser?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att det skapas ett rättsligt regelverk och mekanismer så att Frontex kan göras ansvarigt för brott mot asylrätten och andra mänskliga rättigheter?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att Frontex mandat ändras så att det klart fastslås att skydd för flyktingar och andra skyddsbehövande och iakttagande av mänskliga rättigheter är en integrerad del av förvaltningen av EU:s yttergränser?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att Frontex i varje operativ plan inkluderar praktiska åtgärder för att tillförsäkra att personer som kan vara i behov av skydd identifieras och får tillträde till en asylprocedur?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att Frontex ingår överenskommelser om samarbete med internationella och nationella organisationer som arbetar för flyktingars rättigheter?

Är statsrådet beredd att i EU verka för demokratisk insyn i Frontex genom skapandet av ett oberoende organ för kontroll av Frontex samt genom samråd med Europaparlamentet om dess arbetsprogram?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att Frontex ska åläggas att publicera regelbundna rapporter om hur dess arbete påverkar grundläggande rättigheter?

Är statsrådet beredd att i EU verka för att dessa rapporter ska innehålla uppgifter om hur många personer som fått tillträde till en asylprocedur i samband med Frontex aktiviteter och om deras öde som hindrats att komma in i EU?