den 14 november

Interpellation

2008/09:124 Förtroendet för granskning av kvaliteten i högskoleutbildningar

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation. De människor och nationer som är bäst förberedda att möta den allt snabbare globaliseringen kommer att kunna hävda sig bättre i framtiden. Därför är det viktigt att utbildningarna vid våra universitet och högskolor håller hög kvalitet och att möjligheterna att studera vidare är goda.

Jag tvingas konstatera att regeringen i årets budgetproposition inte lade fram några förslag för att höja kvaliteten i grundutbildningen eller för att stärka studenternas attraktionskraft på arbetsmarknaden. Vi socialdemokrater anser däremot att kvaliteten måste lyftas i högskolan, särskilt inom de ämnesområden som i dag har en liten andel lärarledd tid. Vi satsar därför 400 miljoner kronor om året på att höja kvaliteten i grundutbildningen inom samhällsvetenskap och humaniora. Dessutom avsätter vi 100 miljoner kronor för att öka möjligheterna till praktik under utbildningen och för att lärosätena ska utveckla karriärcenter som ska stötta studenterna i övergången mellan studier och arbete

Men ökade resurser och ett nytt framtida resurstilldelningssystem som driver kvalitet i utbildningarna är inte tillräckligt. Det är också viktigt att staten säkerställer att all högskoleutbildning möter högt ställda kvalitetskrav. Den tidigare socialdemokratiska regeringen byggde upp ett nytt heltäckande system för kvalitetsutvärdering inom ramen för Högskoleverket.

I en av utbildningsutskottet anordnad öppen utfrågning den 30 oktober om kvalitet i högskoleutbildningen framkom att det finns en omfattande kritik från universitet och högskolor mot Högskoleverkets sätt att granska och bedöma kvalitet. Flera vittnade om frustration över att tydlighet och transparens ofta saknas. Hård kritik framförs också i den artikel som den 11 november publicerades på Dagens Nyheters debattsida av företrädare för Sveriges universitets- och högskoleförbund. Detta är djupt oroande och problematiskt.

Mot bakgrund av hur viktigt det är att alla högskoleutbildningar håller hög kvalitet och att det statliga systemet för utvärdering av kvaliteten i högskoleutbildningar har starkt förtroende vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lars Leijonborg:

På vilket sätt avser statsrådet att agera för att säkerställa att Högskoleverkets viktiga kvalitetsgranskningar återfår förtroendet i högskolevärlden?