den 14 november

Interpellation

2008/09:119 Kronofogdemyndigheten

av Britta Rådström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Vid årsskiftet 2007/2008 blev Kronofogdemyndigheten en helt fristående myndighet efter att tidigare ha varit sammankopplad med Skatteverket. Vid frikopplandet från Skatteverket uppstod kostnader som vi socialdemokrater varnat för i samband med särskiljandet. Myndigheterna själva har framför allt pekat på kostnader för gemensamma IT-plattformar. Myndigheten har också fått fler och mer arbetsuppgifter.

De ökade kostnaderna har inneburit att Kronofogdemyndigheten nu tvingas säga upp 150 medarbetare för att få ekonomin i balans. Myndigheten har totalt 2 500 medarbetare så antalet anställda minskar med 6 procent; mer än var tjugonde medarbetare får gå. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser för såväl enskilda kontor som verksamheten som helhet. Medarbetarna som sägs upp har givetvis en stor kompetens, inte minst då många av dem har arbetat länge inom myndigheten.

Med förlusten av så många kompetenta medarbetare kommer det att bli problem med att upprätthålla den service mot medborgarna som krävs av en rättsvårdande myndighet. Det kan knappast ha varit regeringens avsikt att myndigheten skulle tvingas säga upp personal och försämra servicen. Detta måste ha sin grund i en felkalkyl från departementets sida rörande anslagsbehovet.

Dessutom går vi nu in i en lågkonjunktur och det kan därför förutspås att inflödet av ärenden till myndigheten kommer att öka snabbt. Inte minst därför är det fel tid och dålig tajmning att säga upp personal.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga statsrådet:

På vilka omständigheter och fakta har statsrådet baserat sitt anslag till Kronofogdemyndigheten?

Vilka arbetsuppgifter på Kronofogdemyndigheten menar statsrådet bör prioriteras ned när personal sägs upp samtidigt som ärendemängden ökar?

Avser statsrådet att ta något initiativ till ändring i budgetförslaget för 2009 så att uppsägningar kan undvikas, eller måste ställningstagandet vänta till tilläggsbudgeten i vår?