Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av skolbibliotek.
I 5 § bibliotekslagen (SFS 1996:1596) anges: ”Inom grundskolan och gymnasieskolan skall det finnas lämpligt fördelade skolbibliotek för att stimulera skolelevernas intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildningen.”
Bibliotekens betydelse för kunskapsinhämtandet i skolan är betydelsefull. Den internationella läsundersökningen Pirls 2006, som presenterades i november 2007, framhåller brister hos de svenska skolbiblioteken som en viktig delförklaring till brister i svenska barns läskunnighet. Pirls 2006 visar att endast 6 procent av de svenska eleverna går i en skola med en heltidsanställd bibliotekarie. I jämförelse med de andra nordiska länderna är det få svenska elever som går i skolor med skolbibliotek med mer än 500 böcker och tio tidskrifter. Svenska elever går sällan till något annat bibliotek än klassens eget, och svenska barn lånar färre böcker på skolbiblioteket än barnen i grannländerna.
Skolbibliotekens roll för att utjämna olika förutsättningar mellan barn med olika social och etnisk bakgrund är viktig. Barn som talar ett annat språk än svenska hemma eller barn med få böcker hemma kan genom skolbiblioteken komma i kontakt med böcker och grundlägga sina läs- och studievanor och intresse för läsning för resten av livet.
Skolbiblioteken har också stor betydelse för tillhandahållandet av information och läsupplevelser via datorer, Internet och andra medier.
Staten har ett ansvar för att se till att bibliotekslagen följs och måste mer aktivt se över att bibliotekslagens femte paragraf inte bara är en tom fras. Frågan om skolbibliotek bör exempelvis ingå vid Skolverkets kommuninspektioner. Skolverket och myndigheten för skolutveckling bör av regeringen ges ett tydligt uppdrag i frågan.