Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning enligt uppställning:
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett utökat antal studieplatser på högskolan, den kommunala vuxenutbildningen och den kvalificerade yrkesutbildningen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitetsprogram i grundskolan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skolorna i miljonprogramsområden.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett utökat antal lärlingsplatser.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetslivsanknuten sfi-undervisning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en satsning på breddad rekrytering och pedagogisk utveckling inom högskolan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ökad satsning på forskning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om intensivkurser i svenska.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitet i högskolan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om praktik i högskolan.
Kvalitetsprogram för grundskolan. Ska skolan lyckas med sitt uppdrag måste den fånga lusten till lärande och utmana alla barn och unga att vilja utvecklas maximalt efter sin förmåga. Vi vill ta vara på allas begåvning. Alla ska möta en utmaning i skolan. Det kräver mer utrymme för att göra olika i olika skolor. Därför vill vi socialdemokrater satsa 3 miljarder de närmaste tre åren för att höja kvaliteten i den svenska skolan.
Skolorna i miljonprogrammet. Vi socialdemokrater vill göra en omfattande satsning på att rusta miljonprogramsområdena. Det handlar om den fysiska miljön och om att förbättra samhällsklimatet bl.a. genom att investera i skolorna.
Fortbildning av lärare och förskollärare. Redan i vårmotionen föreslog vi att även förskolans personal ska omfattas av lärarlyftet. För oss är det självklart att alla lärare behöver få möjlighet till fortbildning för att garantera verksamhetens kvalitet.
Fler platser i lärlingsutbildning. För de ungdomar som är arbetslösa och saknar tillräcklig utbildning vill vi inrätta 5 000 nya lärlingsplatser som ger dem chansen att skaffa en utbildning i nära kontakt med arbetslivet.
Fler platser på komvux. Neddragningarna av den kommunala vuxenutbildningen har varit omfattande, regeringen backar nu, men först 2012 kommer antalet komvuxplatser att vara tillbaka på 2006 års nivå med nuvarande politik. Vi menar att det är fullständigt otillräckligt. Det finns för få platser i vuxenutbildningen för dem som vill läsa in eller omskola sig inom gymnasieskolans yrkesprogram. Det innebär att vuxenutbildningen inte har så mycket att erbjuda vare sig för den som hoppade av gymnasiet och vill läsa in yrkesutbildningen eller för den som har gått ett teoretsikt gymnasieprogram, till exempel inom medieområde, och sedan upptäcker att de behöver mer yrkesspecifik utbildning för att få jobb. Inte heller har komvux kunnat användas effektivt för att motverka arbetskraftsbrist under högkonjunkturen, vilket inneburit missade chanser. Vi föreslår en successiv utbyggnad som landar på 7 000 fler komvuxplatser varav 45 000 yrkesvuxplatser mer än regeringen 2011. För 2009 handlar det om 4 700 fler platser.
Arbetsanknuten sfi-undervisning. Svenskundervisningen för invandrare fungerar inte tillfredsställande. Utbildningen är inte tillräckligt anpassad till olika människors olika förkunskaper. Vi vill att sfi-undervisningen tydligare kopplas till varje individs förkunskaper och att undervisningen inriktas på att underlätta en snabb övergång till arbetslivet. Vi avsätter 20 miljoner kronor för utvecklings- och försöksverksamhet.
Fler platser och kvalificerad yrkesutbildning. Den kvalificerade yrkesutbildningen har fått uppleva ett vakum på två år på grund av regeringens märkliga hantering av den utredning som skulle se över de eftergymnasiala yrkesutbildningarna. Vi välkomnar den nya Yrkeshögskolan men menar att den ökning av platser som regeringen gör är helt otillräcklig för att möta människors behov och arbetsmarknadens efterfrågan. Vi vill bygga ut den kvalificerade yrkesutbildningen med 2 500 platser 2009.
Fler högskoleplatser. Utbildning och bildning är avgörande för individers och länders konkurrenskraft. Därför är det djupt oroande att regeringen konsekvent dragit ned på antalet platser inom högskolan. Nu är de stora ungdomskullarna födda i början av 1990-talet på väg in i högskolesystemet. Andelen unga som får chansen till högskolestudier kommer att minska. Det hämmar både enskilda och samhället. Vi vill ge fler chansen till högskoleutbildning. Vi föreslår 3 685 fler platser än regeringen för 2009.
Stäng inte dörren till högskolan. I ett modernt samhälle är det viktigt att möjliggöra för människor att gå emellan arbetslivet och studier. Ett av de bästa sätten för att uppnå det och bredda rekryteringen till högskolan har varit den så kallade 25:4-regeln. Den gav dem som är 25 år och skaffat sig arbetslivserfarenhet under fyra år behörighet till högskolan. Men den regeln avskaffar regeringen. När de flesta länder i Europa strävar efter att få fler som läser vidare ska inte vi i Sverige gå åt motsatt håll. Vårt mål är att alla som vill och har behörighet ska ges möjlighet att läsa på högskolor och universitet.
Kvalitet i högskolan. Kvaliteten måste lyftas fram i högskolan, särskilt inom de ämnesområden som i dag har en liten andel lärarledd tid. På många utbildningar behöver studenterna fler föreläsningar, seminarier etc., och uppsatsstudenter behöver mer tid med sina handledare. Vi satsar därför 400 miljoner kronor om året på att höja kvaliteten i utbildningen på grundutbildningen inom samhällsvetenskap och humaniora. Medlen ska gå till att höja kvaliteten i utbildningen framför allt genom mer undervisning.
Praktik i högskolan. Många studenter som vill göra praktik får i dag inte den möjligheten eftersom deras lärosäten inte erbjuder praktik. Vi vill skapa möjlighet för fler studenter att få värdefull arbetslivserfarenhet och föreslår därför en försöksverksamhet med praktik.
Intensivkurser i svenska. Många som kommer till Sverige talar flera språk och har vana vid akademiska studier. För dem som är studievana och snabbt vill lära sig svenska vill vi införa intensivkurser i svenska. Vi föreslår att Södertörns högskola, Malmö högskola och Högskolan i Gävle ska erbjuda intensivkurser i svenska för personer med akademisk examen.
Mer resurser till forskning. Sverige ska vara en ledande forskningsnation. Det kräver fortsatt stora investeringar. Det är investeringar som återbetalar sig mångfalt i form av kunskap, utveckling och viktiga bidrag till tillväxt och välfärd. Vi vill öka resurserna till svensk forskning.