Motion till riksdagen
2008/09:Ub586
av Eva Olofsson m.fl. (v, s, mp)

Elevinflytande


s39006

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tydliggöra i skollagen att varje skola ska ha minst ett forum för elevinflytande där eleverna har reellt inflytande över arbetsmiljön och utbildningens innehåll.

Motivering

FN:s kommitté för barnets rättigheter har tidigare uttryckt oro över att en del barn och ungdomar i Sverige inte känner till att de har rätt till verkligt inflytande i frågor som rör deras tillvaro i samhället (FN:s kommitté för barnets rättigheter, sammanfattande slutsatser med anledning av Sveriges tredje rapport, mars 2005). Kommittén rekommenderade regeringen att säkerställa att administrativa och andra beslut som är relevanta för barnet innehåller information om hur barnets åsikter inhämtats och i vilken grad åsikterna accepterats. I skolan regleras barns deltagande genom skollagen. Skollagen säger att eleverna ska ha inflytande över hur deras utbildning utformas. Skolverket anser att mer än varannan grund- och gymnasieskola som inspekterats under den senaste treårsperioden behöver förbättra elevernas inflytande över sitt lärande.

År 1997 bestämde riksdagen att lokala styrelser med elevmajoritet skulle införas som försöksverksamhet för gymnasieskolorna. En lokal styrelse skulle ersätta skolkonferensen och innebar att skolledning, lärare, övrig personal och elever tillsammans styrde skolan. Att eleverna ska vara i majoritet berodde dels på att de är i majoritet på skolan, dels att det är för deras skull skolan finns till. Tanken bakom försöket var att det skulle leda till ett ökat elevinflytande även i klassrummen. Vid skolminister Jan Björklunds tillträde kom besked om att den lokala styrelsen med elevmajoritet skulle avskaffas. Skolministern tog bort verksamheten utan att utvärdera den och utan att tala med de skolor och kommuner som har ingått i försöksverksamheten.

Möjligheten att påverka arbetssätt och innehåll i undervisningen är viktig för att skolan ska kännas meningsfull. Barn har rätt till inflytande och delaktighet i alla beslut som rör dem. För skolans vidkommande gäller det alltså inte bara hur den enskilda elevens undervisning utformas eller hur de bemöts av lärare och skolpersonal, även om detta självklart är mycket viktigt. Det gäller också hur verksamheten i skolan som helhet bedrivs.

Stockholm den 7 oktober 2008

Eva Olofsson (v)

Monica Green (s)

Jan Lindholm (mp)