Motion till riksdagen
2008/09:Ub584
av Finn Bengtsson (m)

Svenska forskningsansökningar till EU:s ramprogram


m2041

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbeta för ökat svenskt deltagande i EU:s ramprogram.

Motivering

EU:s ramprogram är det viktigaste redskapet för forskningsfinansiering i Europa. Från och med januari 2007 gäller nu huvudsakligen det så kallade sjunde ramprogrammet. Bildandet av den gemensamma europeiska plattformen European Research Area (ERA), är ytterligare en EU-åtgärd för att Europa forskningsmässigt i framtiden ska fungera som en enda nation. Med Sveriges höga ambition på forskningens område från den nuvarande alliansregeringen kan ännu mer göras för att vi i framtiden ska kunna hävda oss bättre i EU-konkurrensen om gemensamma forskningsmedel, och därmed skulle våra forskares deltagandet i ramprogrammen öka naturligt.

De åtgärder som skulle behövas ser olika ut för olika forskningsområden, och för små och medelstora företag respektive universitet och forskningsinstitut.

För företagens del kan det handla om att man behöver hjälp med information om hur man ansöker, alltifrån vart man ska vända sig till hur en ansökan bör formuleras. För universiteten och forskningsinstituten är istället den av EU-ramprogrammen krävda så kallade medfinansieringen det avgörande problemet idag. Gemensamt är dock resultatet att potentiell forskning i Sverige går förlorad och att Sverige ännu inte lyft sin medelmåttiga plats i Europa för att tävla om en större del av tillgängliga medel i EU:s ramprogram.

Orsaken till detta är att det idag ofta inte finns medel som kan användas till de merkostnader som EU-projekten kräver. I de fall medfinansiering kan ordnas på olika sätt saknas till exempel fortfarande vanligen medel för overheadkostnader för enskilda forskare och forskargrupper, såsom vår forskningsstruktur ser ut i Sverige för tillfället, och tillgången till denna typ av kostnad går ofta inte att tydliggöra från de sökande. Ett förslag för att lösa detta skulle kunna vara att en kollektiv fond för just medfinansiering tillskapas inom ramen för de ökade resurser som redan budgeterats i den kommande forskningspropositionen i höst. Detta skulle i så fall ge en utmärkt möjlighet för att ett svenskt deltagande i EU:s ramprogram kan öka. Möjligheten för detta inom givna budgetramar bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 7 oktober 2008

Finn Bengtsson (m)