Motion till riksdagen
2008/09:Ub582
av Kenneth G Forslund (s)

Religiösa friskolor


s37026

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om religiösa friskolor.

Motivering

Alla barn har rätt till en objektiv och allsidig undervisning. Den gemensamma värdegrunden ska vara basen i den svenska skolan. Skolverket måste ges ansvaret att göra en helhetsbedömning av huvudmannens förutsättningar att leva upp till lagens krav på kvalitet och huvudmannens förutsättningar att i praktiken följa de allmänna målen och värdegrunden som gäller för det offentliga skolväsendet. Skolor som inte lever upp till kraven ska ytterst kunna få tillståndet indraget med omedelbar verkan. Skolverket måste få ökad insyn och befogenheter att agera när man upptäcker brister.

I debatten höjs röster för ett totalförbud mot konfessionella friskolor. Detta är inte förenligt med Europakonventionen och vore heller inte lämpligt. Jag anser istället att det bör slås fast att all obligatorisk undervisning ska vara icke-konfessionell oavsett huvudman. Skollagen måste skärpas. Idag får enligt lagen en fristående skola ha ”konfessionell inriktning” så länge som den till innehåll ”väsentligt svarar mot det offentliga skolväsendet” och följer ”allmänna mål och värdegrund”. Detta har skapat tolkningsmöjligheter som i praktiken gjort tillsynen tandlös.

Dagens skollag ger i praktiken Skolverket små möjligheter att säga nej till samfund som vill starta friskola. Så länge huvudmannen intygar att de kommer att följa de ”allmänna målen och värdegrunden” och att innehållet i allt ”väsentligt svarar mot det offentliga skolväsendet” så måste Skolverket godkänna ansökan. När Skolverket säger nej handlar det nästan uteslutande om mer formella brister som till exempel bristande elevantal.

Vi vill ge Skolverket ansvaret för att göra en helhetsbedömning av huvudmannens ”förutsättningar”. Det ska innefatta både förutsättningarna att leva upp till lagens krav på kvalitet och huvudmannens förutsättningar att i praktiken följa de allmänna målen och den värdegrund som gäller för det offentliga skolväsendet. Skolverket kan då granska exempelvis ett trossamfunds stadgar och dess verksamhet och kunna konstatera att de inte bedömer det trovärdigt att denna huvudman kommer att kunna leva upp till kraven.

Dagens bestämmelser om överklagande innebär i praktiken att även uppenbar misskötsel av en skola eller allvarliga förseelser mot enskilda elever kan fortgå utan att Skolverket kan ingripa så länge det är föremål för rättslig prövning. Skolverket har sedan flera år krävt att lagen ska ändras så att ett återkallande av ett godkännande ska kunna gälla omedelbart. Det innebär att skolan måste stängas i avvaktan på att Skolverkets beslut om att dra in tillståndet prövas rättsligt. Jag menar att en sådan lagändring vore fullt rimlig och ett viktigt skydd för barn och ungdomar.

Stockholm den 6 oktober 2008

Kenneth G Forslund (s)