Motion till riksdagen
2008/09:Ub572
av Monica Green m.fl. (s, v, kd, c, m, fp, mp)

Undervisning om säkerhet på Internet i grundskolan


-fp1605

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undervisning om säkerhet på Internet bör införas i grundskolan.

Motivering

Tillgången till Internet och datorer är i det närmaste total för svenska skolelever. Datorer används i den dagliga undervisningen och därför borde det vara självklart att skolorna lär eleverna hur de ska förhålla sig till Internet.

I FN:s Barnrättskommittés slutrapport till den svenska regeringen från januari 2005, underströks det dock att Sverige måste:

”strengthen the protection measures for children who are using Internet and the awarness-raising programmes for children about the negative aspect of Internet …” (FN:s Barnnrättskommittés Concluding Observations, punkt 44 a, sidan 8)

Lärare, skolungdomar och föräldrar hör regelbundet av sig till olika barnrättsorganisationer för att efterfråga vart man ska vända sig när man har frågor om barn som farit illa i samband med Internetanvändning.

Många barn känner redan i dag till att man bör vara försiktig med de kontakter man får via Internet. Fortfarande råder det dock en stor brist på insikt om vad det innebär att t.ex. lägga ut bilder och filmer på sig själv. Ungdomar och barn kan lockas att lägga upp mer och mer vågade bilder och en del ungdomar visar upp sig i webbkameran mot ersättning, ovetande om att bilden eller filmen sparas och sprids för all framtid. De här bilderna riskerar sedan att användas i utpressningssyfte. Då frågor relaterat till sådana här risker oftast inte berörs i skolundervisningen sker inget förebyggande arbete eller något omhändertagande av elever som drabbats.

I regeringens promemoria Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften, (Ds 2007:13) föreslås att läro- och kursplaner bör beakta ökade utbildnings- och informationsinsatser för barn om riskerna med Internet och grooming problematiken. Vidare sägs att det ”kan t.ex. finnas anledning att beakta frågan vid kommande revideringar av läro- och kursplaner”.

Följaktligen måste denna kunskap också ingå som en obligatorisk del av undervisningen i grundskolan. En ökad kunskap hos lärarna och annan personal i skolan är också av stor vikt för att barn som är i riskzonen, eller har blivit utsatta, ska ha någon vuxen att vända sig till.

Stockholm den 7 oktober 2008

Monica Green (s)

Eva Olofsson (v)

Rosita Runegrund (kd)

Ulrika Carlsson i Skövde (c)

Krister Hammarbergh (m)

Solveig Hellquist (fp)

Jan Lindholm (mp)