Motion till riksdagen
2008/09:Ub568
av Elina Linna (v)

Vårdlärarutbildning


v531

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vårdlärarutbildningen ska kunna ge en tydlig lärarexamen och möjlighet att gå vidare till magisterexamen.

Motivering

I årets budgetmotion satsar Vänsterpartiet på utbildning och kompetenshöjning av personal inom vård och omsorg. För att lyckas med denna föresats krävs det yrkeslärare med adekvat utbildning. Redan nu vet vi att det är svårt att rekrytera lärare till omvårdnadsprogrammet och situationen lär bli ännu besvärligare. Medelåldern i yrkesgruppen är hög, ca 50 % kommer att gå i pension inom närmaste femårsperiod, och samtidigt minskar antalet sökande till vårdlärarutbildningar. Vårdlärarutbildningen har enligt min mening inte dimensionerats efter den efterfrågan som uppstår vid pensionsavgångar och absolut inte om vi beräknar behovet utifrån Vänsterpartiets satsningar inom vård- och omsorgsyrken.

Redan nu är efterfrågan på vårdlärare stor. Det är inte ovanligt att bristen på utbildade vårdlärare löses med timvikarier och obehöriga lärare. Detta är naturligtvis inte bra. Enligt uppgifter från Stockholms universitet är det inte ovanligt att studenterna får arbete långt innan de är klara, vilket leder till att många inte fullföljer sina studier. Utbildning till yrkeslärare, inriktning vård, ges på flera av landets högskolor och universitet. Utbildningen är sammanslagen med övriga yrkeslärares, vilket har resulterat i att platserna är få. Självklart behövs det behöriga lärare på alla utbildningar men med tanke på de utmaningar och krav som finns inom vård- och omsorgsyrken, är det här speciellt viktigt med lärare med en högkvalitativ lärarutbildning.

Det är därför märkligt att regeringens utredare Anita Ferm vill sänka behörighetskraven för alla yrkeslärare. Jag kan förstå det när det gäller praktiska yrken där lärare med lång yrkeserfarenhet kan kvalificera sig i ämnesområdet. Det kan aldrig jämföras med vad som krävs för att utbilda eleverna vid programmen för vård och social omsorg. Den kunskap som krävs för att ge dessa elever en kvalificerad utbildning måste vila på en akademisk grund inom vård, hälsa och omsorg/socialomsorg. Vi måste ha kvar ett behörighetskrav på dessa lärare med minst 120 högskolepoäng, inom ämnesområdena vård, hälsa och omsorg/socialomsorg.

I dag har många sökande en examen på 180 högskolepoäng i ämnena vård, hälsa och omsorg/socialomsorg. Dessa studenter måste ges möjlighet till en examen på avancerad nivå. Som jag ser det måste vi ha olika lösningar för att tillgodose behoven av lärare på omvårdnadsprogrammet i gymnasieskolan och på komvux. Det skulle också gynna forskning inom gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram.

Vi ska inte sänka behörighetskraven på utbildningar inom vård och omsorg, inte på någon nivå. När det gäller vårdlärarutbildningen är det nödvändigt med behörighetskrav till utbildningen i ämnesdjup vård/hälsa/omsorg. Utbildningen ska kunna ge en tydlig lärarexamen och möjlighet att gå vidare till magisterexamen i anslutning till vårdlärarutbildningen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 7 oktober 2008

Elina Linna (v)