Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att antalet platser på läkarutbildningen i Sverige bör utökas.
Antalet sökande till läkarutbildningarna är i genomsnitt cirka 5 000 per år, men inte ens en tiondel av dessa antas till utbildningen, och antagning sker trots krav på toppbetyg oftast genom lottning. Vi kan bara konstatera att många av landets allra bästa studenter ser en framtid i läkaryrket men bereds inte möjlighet att fullfölja sina ambitioner. Samtidigt har de flesta svenska sjukhus kronisk läkarbrist och tvingas värva läkare utifrån eller bjuda över varandra i jakten på de läkare som finns. I framtiden väntar dessutom många pensionsavgångar och läkarbristen riskerar att öka, trots att antalet platser har ökats. Det krävs helt enkelt mer.
Vidare har flera landsting i sin fullt förståeliga kostnads- och personaljakt vänt sig utomlands, där de upprättat rekryteringscentrum och utbildningar i svenska. Inte nog med att rekrytering av utländska läkare är dyrare än inhemskt utbildade, vi riskerar också att komma i en resurskonflikt med östeuropeiska länder som exempelvis Polen. Dessa länder åderlåts på sina bästa studenter och uppskattningar gör gällande att omkring 80 procent av deras nyexaminerade läkare söker sig utomlands, i Polens fall har 400 anställts i Sverige enbart genom Kalmar läns verksamhet i landet. Mot bakgrund av detta bör Sverige snarast väsentligt utöka antalet platser vid landets läkarutbildningar.