Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ekonomi i skolan för alla elever.
Den praktiska delen i ekonomiutbildningen i gymnasiet är inte tillräcklig. Vid ett besök i en detaljhandelskedja fick vi klart för oss att i stort sett varje nyanställd 20-åring inte kunde förklara hur det kom sig att momsen tycks vara både 20 procent och 25 procent i Sverige. Dessutom ökar antalet ungdomar med betalningsanmärkningar och i skuldfällor. Det senare tycks inte minst bero på att det mot bättre vetande kan verka mer förmånligt med ett sms-lån än ett vanligt banklån.
I en tid av finansiell kris är det också en fördel med en allmänhet som har en ökad förståelse för hur räntor, inflation och sparande hänger ihop och påverkar privatekonomin. Lägg därtill ökade krav på att kunna bedöma vilket pensionssparande som passar respektive person. Här har skolan en viktig roll att fylla.
I gymnasieskolan måste finnas en bred utbildning i privatekonomi, hur skatter och avgifter fungerar, konsumentfrågor, kredit- och finansväsende, sparande och pensionsfrågor. Grundläggande juridiska kunskaper såsom grunderna i avtalsrätt skall också tillföras. Det är ett rimligt mål att varje gymnasieelev skall begripa ett hyreskontrakt och ett avbetalningskontrakt när de lämnar gymnasiet.