Motion till riksdagen
2008/09:Ub549
av Anne-Marie Pålsson (m)

Rätt för privata företag att sälja akademisk utbildning


m1829

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över formerna för privata företags möjligheter att sälja akademisk utbildning.

Motivering

Fram till mitten av 1990-talet kunde studenter köpa akademiska (poänggivande) kurser av privata företag/organisationer. Men som ett led i att genomdriva tesen att ”all akademisk utbildning skall vara kostnadsfri” togs denna möjlighet bort.

Den verksamhet som dessa ”utbildningsföretag” bedrev var mycket uppskattad. Det stora utbudet av kurser gav de studenter som ville skynda på sin utbildning och/eller hinna ikapp studier som de tidigare misslyckats med möjligheter att göra så på ett kostnadseffektivt vis. Det som studenten förlorar på kursavgiften vinner denne på den kortare kurstiden och därmed de lägre levnadskostnaderna. Den akademiska kvaliteten garanterades av att det var lärare från närliggande universitet som stod för examinationen.

Utbildningsföretagen fungerade också som ett effektivt komplement till universiteten och högskolorna, genom att de tillgodosåg en stor del av den efterfrågan på populära kurser som lärosätena inte själva hade resurser att till­godose.

När möjligheten att på detta vis köpa akademiska kurser eliminerats, ökade trycket på universiteten. Detta gäller framförallt populära kurser på grund­nivå. Men eftersom sådana kurser är nödvändiga för att läsa vidare inom ämnet, har en besvärande flaskhals skapats, vilket drivit upp betygskraven till orimliga nivåer. Följden av detta är att studenterna istället tvingas läsa upp sina betyg på komvux. Det tar tid och kostar därmed pengar.

Möjlighet att köpa akademiska kurser – med tydlig kvalitetskontroll – har många fördelar. Den är kostnadseffektiv och den minskar trycket på universiteten genom att antalet sökande till de populära grundkurserna minskas, vilket ger universiteten bättre möjlighet att lägga resurser på de mera akademiska krävande fördjupningskurserna.

Privatfinansierad utbildning i privat regi bidrar också till att vitalisera hela utbildningssystemet. Välbehövligt, ty även i akademiska miljöer tenderar gamla strukturer att bita sig fast, vilket gör det svårt för nya pedagogiska metoder och nya forskningsområden att utvecklas.

Sist men inte minst, privatfinansierad högre utbildning gör det också möjlighet för privata aktörer att etablera sig på en marknad som är stadd i snabb expansion och som innehåller en stor potential.

Mot bakgrund av vad som ovan sagts bör regeringen se över formerna för hur privata företag skall kunna sälja poänggivande akademiska kurser.

Stockholm den 1 oktober 2008

Anne-Marie Pålsson (m)