Motion till riksdagen
2008/09:Ub545
av Per Svedberg m.fl. (s)

Det livslånga lärandet


s97048

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det livslånga lärandet och högre utbildning.

Motivering

Alla har rätt till en god utbildning och kunskapsnivå. I allt fler länder sätts utbildnings- och forskningspolitiken i fokus. Sveriges position som kunskapsnation måste stärkas. Utmaningen är att bygga ett lärande samhälle med breda satsningar på utbildning på alla nivåer som ansluter till välfärdspolitikens klassiska uppgifter – att driva på förändring och modernisering av samhället.

I det nya samhälle som växer fram har utbildningen en avgörande betydelse för en persons framtida liv och yrkesliv. Det är därför det är så viktigt att utbildning görs tillgängligt för alla, inte bara för några! Den borgerliga regeringen har startat sitt arbete på det utbildningspolitiska området med att införa ett regelverk som går i helt motsatt riktning.

Det mål vi socialdemokrater satte upp att minst 50 procent av ungdoms­kullarna skulle gå över till högskolan har övergetts. Det blir svårare att ta sig in på högskolan och all gymnasieutbildning kommer inte att ge högskole­behörighet. På område efter område byggs återvändsgränder in i utbildningssystemet. Barn och ungdomar som gör ”fel” val i ungdomsåren eller av en eller annan anledning inte klarar av skolans krav kommer att få det allt svårare att ta igen detta senare. Statliga resurser till komvux har minskat med en tredjedel och de fördelas inte längre efter behov utan ingår i det generella bidraget till kommunerna.

Det livslånga lärandet

Att skapa goda förutsättningar till livslångt lärande har betydelse såväl för den enskilda individen som för samhället i dess helhet. För den enskilda individen ger det möjlighet till personlig utveckling och möjlighet att bättre möta nya utmaningar i en föränderlig miljö. För samhället innebär det en möjlighet att också i framtiden kunna utveckla välfärden och skapa fortsatt ekonomisk tillväxt genom att ha ett avancerat och konkurrenskraftigt näringsliv präglat av kunskap och teknisk kompetens.

Förskolan är samhällets första insats i det organiserade livslånga lärandet. Lärande med lek och omsorg i en bra balans är en god start för de allra flesta barnen. Därmed läggs grunden för den framtida skolgången. I förskolan ges barnen möjlighet att utvecklas som individer i samverkan med andra. En kvalitetsmässigt bra förskola möjliggör för både föräldrarna att förvärvsarbeta och samtidigt känna trygghet att barnet/barnen får ett gott pedagogiskt omhändertagande.

Den grundläggande principen är att förskolan ska vara öppen och tillgänglig för alla. Verksamheten ska svara upp mot många olika typer av behov. Eftersom fler och fler arbetar s.k. obekväm arbetstid behöver förskolan möta upp mot behovet av omsorg. Det är också viktigt att föräldrar känner trygg­heten att de får en förskoleplats inom fyra månader som platsgarantin utlovar.

Stockholm den 6 oktober 2008

Per Svedberg (s)

Berit Högman (s)

Hans Stenberg (s)

Ibrahim Baylan (s)

Lars U Granberg (s)

Marie Nordén (s)

Marita Ulvskog (s)