Motion till riksdagen
2008/09:Ub543
av Anneli Särnblad och Marita Ulvskog (s)

En skola fri från diskriminering och kränkande behandling


s6016

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att noga följa hur lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling tillämpas.

Motivering

I februari år 2006 beslutade riksdagen om lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Den principiella utgångspunkten var att skyddet mot diskriminering i grunden är en fråga om mänskliga rättigheter. Lagen omfattar förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, förskoleklass, grund- och gymnasieskola samt kommunernas vuxenutbildning.

Enligt denna lag ska den som ansvarar för den skollagsreglerade verksamheten – staten, en kommun, ett landsting eller en enskild – bedriva ett målinriktat arbete för att främja de ändamål som bär upp lagen. Detta innebär bl.a. att det ska upprättas en likabehandlingsplan för att förhindra diskriminering och annan kränkande behandling i verksamheten. Planen ska följas upp och ses över årligen.

Dessutom ska rektor eller någon med motsvarande ledningsfunktion utreda påtalade trakasserier och annan kränkande behandling och i förekommande fall vidta alla åtgärder som skäligen kan krävas för att förebygga sådana handlingar. Om någon i verksamheten åsidosätter lagens bestämmelser kan huvudmannen åläggas att betala skadestånd. Tillsynen över lagen har Statens skolverk och Diskrimineringsombudsmannen inom sina respektive ansvarsområden.

Det finns således skrivningar som tydligt visar på huvudmannens ansvar. På friskolorna har dock inte kommunen samma insyn med möjlighet att upptäcka eventuella brister. Det är givetvis angeläget att lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling följs noga inom alla skolor oavsett huvudman.

Stockholm den 3 oktober 2008

Anneli Särnblad (s)

Marita Ulvskog (s)