Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Södertörns högskolas universitetsansökan ska prövas.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om infrastruktur på Södertörn.1
1 Yrkande 2 hänvisat till TU.
Södertörn har såväl geografiskt, historiskt som kulturellt utmärkta kvaliteter för ökad tillväxt. Södertörn kan bli en av Sveriges mest attraktiva regioner för arbete, boende och fritid.
Södertörn ska sjuda av företagsamhet och vara en region dit företag och entreprenörer flyttar och utvecklas. Södertörnsregionens utveckling är av stort intresse för många parter i samhället. En positiv utveckling på Södertörn stärker Stockholmsregionens funktion som Sveriges tillväxtmotor.
Arbete På Södertörn finns ett blomstrande näringsliv med många företag och arbetsplatser. Här finns stor kompetens och kunskapsintensiva verksamheter med stort internationellt rykte som Astra Zeneca, Alfa Laval, Scania och Coca-Cola för att nämna några.
Forskning och utbildning Här finns kvalificerad utbildning, forskning och utveckling inom till exempel Södertörns högskola, Karolinska Institutet, Novum och Kungl. Tekniska högskolan.
Bostäder Södertörn har goda möjligheter till kraftigt ökat bostadsbyggande och förstärkning av samhällsservicen, både för den egna befolkningen och för att ta emot många nya södertörnsbor.
Natur På Södertörn finns Sveriges mäktigaste urskogar söder om fjällregionen, ett rikt odlingslandskap, vackra sjöar och vattendrag, mängder av kulturminnen från svunna tider samt en spännande skärgård med många fina skärgårdsidyller.
För att ta till vara Södertörns utvecklingsmöjligheter krävs krafttag, där statens insatser också är avgörande.
På Södertörn kan det skapas flera nya stora arbetsplatsområden. Det finns till exempel attraktiva etableringsmöjligheter längs E 4/E 20 mot Södertälje och Nykvarn.
Ett annat trafikstråk som kommer att få mycket stor betydelse för hela Stockholmsregionen är väg 73 mot Nynäshamn. Etableringar kan här på sikt få motsvarande lägesfördelar som de på vägen mellan Stockholm och Arlanda. Nynäshamn bör utvecklas till både Stockholms uthamn och hela Stockholmsregionens port mot Östersjön, Gotland, S:t Petersburg, Baltikum och Polen. Det är därför av stor betydelse att det i årets budgetproposition föreslås en slutlig finansiering av utbyggnaden av väg 73 på kvarvarande sträcka.
Närhet och tillgänglighet är nyckelord, särskilt när nya grupper ska lockas till högskolestudier. Andelen studerande i högre utbildning på Södertörn behöver ökas väsentligt.
Södertörns högskola är i dag en mötesplats för människor med olika erfarenheter och bakgrund. Södertörns högskola har byggts upp efter riktlinjer från riksdagsbeslut 1995 och i enlighet med de mål som fastställdes i den av regeringen tillsatta Organisationskommittén. I detta låg att redan från början bygga upp en universitetsstruktur och att erhålla universitetsstatus 2003. Den universitetsansökan som sändes till regeringen 2002 är inte behandlad. Våren 2006, lagom till högskolans tioårsjubileum, gjordes en uppdaterad universitetsansökan. Denna har granskats av externa sakkunniga, vilkas sammanfattande bedömning är att högskolan väl uppfyller kraven för universitetsstatus. Högskolan fyller också väl sitt uppdrag att bredda rekryteringen av studenter med utländsk bakgrund och från studieovana miljöer.
Högskolans uppdaterade universitetsansökan måste nu behandlas av regeringen och prövas på sina vetenskapliga meriter. Det är oacceptabelt att denna fråga i sex år lagts på is.
En viktig förutsättning för tillväxt och välfärd är att tillgängligheten till regionen och inom regionen förbättras. Möjligheten att säkert och bekvämt nå sin arbetsplats, sina vänner, kulturevenemang och andra fritidsaktiviteter i både den egna regionen och andra regioner inom och utom Sveriges gränser är avgörande för en hög livskvalitet. En förstärkning av transportsystemet är mycket viktig. Med en infrastruktur som motsvarar morgondagens behov skapas likvärdiga villkor för tillväxten i hela landet.
En bättre kollektivtrafik inom Södertörn och till centrala Stockholm är nödvändig, liksom till flygplatser och arbetsplatsområden. Tvärförbindelserna på Södertörn och förbindelserna till de regionala kärnorna Flemingsberg, Södertälje, Haninge, Kungens kurva samt till den framtida storhamnen i Nynäshamn måste förbättras. I de kommande konkretiseringarna av planer för infrastrukturen måste behoven av såväl förbättrad kollektivtrafik som vägförbindelser på Södertörn beaktas.
Viktiga exempel på detta är Förbifart Stockholm och en breddning av E 4/E 20 mellan Hallunda och Södertälje för förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet. Norviks hamn i Nynäshamn bör bli Stockholmsregionens port mot Östersjön, Gotland, S:t Petersburg, Baltikum och Polen.
Södertörnsleden måste färdigställas så att snabba och punktliga transporter blir möjliga för näringsliv och tvärresande mellan olika delar av Södertörn liksom ökad tillgänglighet till och från E 4. I budgetpropositionen föreslås att 100 miljoner kronor avsätts för projekteringsarbete. Södertörnsleden måste därefter komma högt i prioriteringsordning för fortsatt byggnation och inte kräva omfattande medfinansiering från berörda kommuner, främst Huddinge och Botkyrka.
Upprustningen av järnvägen till Nynäshamn räcker inte, det behöver byggas dubbelspår på järnvägen till Nynäshamn. Det behövs ökad turtäthet, kortare restid, färre trafikstörningar och bättre trafikering av regionens yttre delar. Färdigställandet av väg 73 måste garanteras och i nästa steg väg 225 mellan Södertälje och Nynäshamn. Detta är särskilt angeläget då Norvik är utbyggt.