Motion till riksdagen
2008/09:Ub529
av Yvonne Andersson (kd)

Kultur och hälsa


kd681

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det är angeläget att centrum för forskning kring kultur och hälsa vid Göteborgs universitet tillförs resurser för inrättande av forskartjänster, stärkande av sekretariat och utarbetande av ett internationellt konkurrenskraftigt forskningsprogram.

Motivering

Alltför många människor är idag sjukskrivna och befinner sig i utanförskap. Så kan det inte fortsätta. Vi måste finna vägar till ett friskare liv och en högre grad av välbehag. En sådan väg är kulturen.

Viktiga forskningsrön har gjorts under senare år inom hälsoområdet, inte minst vad gäller betydelsen av kulturella faktorer i en vid bemärkelse i såväl förebyggande som terapeutiska syften. På det internationella planet är det framför allt forskning rörande hjärnans funktioner och regenerativa kapacitet som väckt stor uppmärksamhet, där bland annat betydelsen av dans och musik för exempelvis rehabilitering kunnat dokumenteras.

Det är angeläget med en svensk kraftsamling inom detta område. Ohälsoproblematiken är förenad med minskad livskvalitet för många människor och betydande kostnader för samhället. Tvärdisciplinär forskning – grundläggande och tillämpad – liksom kontinuerliga utvärderingar av styrkeområden och möjligheter till ny forskning i internationell framkant på stabil vetenskaplig grund bör prioriteras.

Göteborgs universitet har tagit ett initiativ genom att definiera ”kultur och hälsa” som ett profilområde och genom bildandet av ett centrum med såväl lokal som regional och nationell förankring. Centrumets vetenskapliga grund och öppna karaktär, med ett namnkunnigt internationellt råd och ett nationellt upptagningsområde, gör det lämpligt som svensk nod i det globala nätverket av forskningsmiljöer inom området. Lösningar på många av nutidens och framtidens problem finns i samarbetet mellan olika discipliner och vetenskaper. Många projekt som handlar om kultur och hälsa nödvändiggör ett gränsöverskridande samarbete just som arbetet i Göteborg i syftar till. I gränslandet mellan politikområden, mellan ämnesinriktningar och genom att korsbefrukta forskning och erfarenheter från olika håll, så växer nya framgångsrika idéer fram.

Det är angeläget att detta centrum, med nationellt ansvar, vid Göteborgs universitet, utvecklas snabbt. Resurser måste därför tillföras för inrättande av forskartjänster, stärkande av sekretariat och utarbetande av ett internationellt konkurrenskraftigt forskningsprogram. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Yvonne Andersson (kd)