Motion till riksdagen
2008/09:Ub518
av Lars Gustafsson m.fl. (kd)

Förbättring av validering


kd532

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om validering av utländska examina.

Motivering

Det är en allmän uppfattning att Sverige är dåligt på att ta tillvara invandrares yrkeskompetens. Alltför ofta får vi höra berättelser om personer med akademiska utbildningar som antingen saknar jobb eller har väldigt lågt kvalificerade arbeten. Detta är ett gigantiskt slöseri med både mänskliga och ekonomiska resurser. Sverige måste bli bättre på att tillvarata den kompetens som finns i vårt land i form av människor från andra länder. Det måste bli lättare att få en utländsk examen validerad i Sverige, och arbetsförmedlingarna måste bli bättre på att se den kompetens som finns hos personer med examen eller yrkeserfarenhet från andra länder.

Ett exempel som tydligt illustrerar problematiken är en person från Irak som var utbildad elektriker men som på en arbetsförmedling fick reda på att hans utbildning inte var värd något i Sverige. När han väl fick hjälp av ett socialt företag att söka jobb med hjälp av sin elektrikerutbildning fick han jobb omedelbart. Det är ett exempel på när myndigheter agerar bromskloss och där engagerade medarbetare i privata företag hittar andra möjligheter. Det är också ett exempel som visar på vikten av validering, att personer som kommer från andra länder får sin kompetens validerad så att de kan få användning för den i Sverige. Det är ett slöseri av stora mått både med mänskligt och ekonomiskt kapital att inte se och använda dessa personers kompetens.

Det pågår för närvarande en utredning som ska se över möjligheterna för en bättre validering av utländska yrkeskunskaper och examina för personer som invandrat till Sverige. Ett förslag vi vill se är att Arbetsförmedlingen ska ha som krav att nyttja och använda examina som personer har fått från andra länder även om de inte är giltiga i Sverige. I flera yrken, inte minst inom yrkesutbildningar, kan dessa vara väl värda även om de inte har någon officiell status i Sverige.

Stockholm den 26 september 2008

Lars Gustafsson (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Désirée Pethrus Engström (kd)