Motion till riksdagen
2008/09:Ub488
av Désirée Liljevall m.fl. (s)

Utbildning och forskning i Kalmar län


s39013

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på utbildning och forskning i Kalmar län.

Motivering

Kalmar län har unika förutsättningar att bli en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi socialdemokrater är övertygade om att denna omställning är nyckeln till fortsatt uthållig tillväxt och välfärd.

Vår röda dröm är grön. Det är ingen dröm om tider som har varit, utan om tider som kommer. Det är inte vadmal och kompost och björkved som ska vara signum för de nödvändiga miljösatsningarna, utan hightech, nya investeringar, forskning och informationsteknik. Vi räds inte den nya tekniken, utan den gamla. Det är inte den nya tekniken som skapar arbetslöshet, det är den gamla. Det är inte den nya tekniken som skapar miljöproblemen, det är den gamla. Det är inte den gamla tekniken som driver tillväxt, det är den nya.

Exemplen är många på att miljödriven tillväxt ger företag konkurrensfördelar, inte minst på exportmarknaderna. De som går först kommer att vinna. Det handlar om människors och djurs hälsa, ekonomi, tillväxt och jobb, regional utveckling, livskvalitet, trygghet och att värna det unika naturlandskap som finns i Kalmar län.

Det handlar om ett politiskt nytänkande, där miljömål leder till satsningar och investeringar inom utbildning, forskning, kommunikationer och företagande. Där samarbete är nyckeln – mellan högskola, organisationer och företag, kommuner, myndigheter, finansiella institutioner, regioner och internationellt.

Detta lyft förutsätter dock ett partnerskap mellan regionala aktörer och staten. Mycket av utvecklingsarbetet kan och ska utföras med egen kraft och initiativ lokalt i Kalmar län. Men det finns en rad inslag, exempelvis infrastruktursatsningar, högre utbildning, forskning och statlig närvaro i regionen, som måste regleras av riksdag och regering. Om regeringen saknar intresse för att vara med och ta detta ansvar kommer Kalmar län att riskera att halka efter andra delar av landet.

Flera gynnsamma omständigheter gör just Kalmar län särskilt lämpat att ligga på framkant i omställningen till ett hållbart samhälle:

Vi vill i den här motionen peka på utbildningens och forskningens betydelse för att utveckla Kalmar län.

Högskolan i Kalmar har stor betydelse för länet. Det är angeläget att utvecklingen av det kommande Linnéuniversitetet blir stark, både totalt och i Kalmardelen. För detta behövs i första hand en väsentlig uppgradering av forskningsresurser.

Målet måste vara att Linnéuniversitetet i högre grad än vad högskolan hittills har haft möjlighet till blir ett nav för utvecklingen i länet och i sydöstra Sverige. Genom ytterligare forskningsresurser bidrar Linnéuniversitetet till att indirekt påverka och utveckla regionens näringsliv och offentliga sektor. Det är flera utbildningsområden inom Högskolan i Kalmar som har ett hållbarhetsperspektiv och därmed är extra viktiga för Kalmar län: ekonomi och turism, design, miljövetenskap och miljöteknik, det marina området, sjö- och driftsteknik, utbildningar mot hälsa, omsorg och skola. Det är angeläget att samtliga dessa områden har en stark förankring i forskning som knyter an till regionens nuvarande och kommande näringsliv och offentliga sektor. På det sättet kan vi också bättre befrämja att en hög andel gymnasieelever söker vidare till högre utbildning, eftersom studenter numera lägger stor vikt vid att forskning finns vid lärosätena.

Vi vill därför att Högskolan i Kalmar och det kommande Linnéuniversitetet får ökade forskningsresurser så att lärosätet kan utveckla forskning som är till nytta för regionens långsiktiga utveckling. Forskningen sker ofta i nära samverkan med näringslivet, vilket skapar förutsättningar för nya etableringar och arbetstillfällen och utveckling av redan befintlig verksamhet.

Stockholm den 1 oktober 2008

Désirée Liljevall (s)

Dan Nilsson (s)

Håkan Juholt (s)

Krister Örnfjäder (s)