Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sprida kunskap om arbetet för minskat ungdomsvåld och ökad ungdomshälsa genom projektet Drömmen om det goda.
Anna Bornstein tog 1994 tillsammans med några vänner initiativet till icke-våldsprojektet Dalai Lamas perspektiv som drevs i samarbete med Stockholms stad, med bland annat Dagens Nyheter som sponsor. Ur den erfarenheten har Drömmen om det goda – en pedagogik som tar tillvara på våra inre resurser – vuxit fram. Det tar fasta på ungdomars intresse för en djupare självkännedom och meditativa icke-våldsmetoder för att omvandla destruktiva känslor: Stillhet, beröring, reflexion, rörelse – icke-våld enligt Dalai Lama.
Drömmen om det goda har framgångsrikt använts på förskolorna Armbandet och Kättsätter. Där har projektet pågått i 4,5 år i syfte att skapa bättre förutsättningar för barn och pedagoger.
Tidigare var många av de anställda långtidssjuka. Stresshalten var hög, alla försökte göra allt och gick mer eller mindre från den ena arbetsuppgiften till den andra utan paus. Efter att man börjat arbeta med Drömmen om det goda har man skapat lugn på arbetsplatsen, för både personalen och barnen. Nu möter man glada, trygga barn som kan samspela, leka och visa varandra medkänsla.
Det finns en stor arbetsglädje bland barn och vuxna som visar varandra respekt och hänsyn. Alla samarbetar och bryr sig om varandra. Sjukfrånvaron har minskat radikalt. Nyrekryteringen av unga förskollärare har lyckats. Nu finns det fler män i förskolan, vilket man har eftersträvat.
Det goda resultatet har uppnåtts genom att man först analyserade verksamheten och sedan tog tillvara starka sidor, och sedan hade modet att förändra det som måste förändras. Man har bland annat förändrat miljön, aktivt arbetat med förändring och utveckling, och alla anställda har fått kompetensutveckling gällande inre ledarskap, massage, ro och stillhet; några har genomgått utbildning i qi gong.
Allt detta används nu i det vardagliga arbetet så att alla, både barn och vuxna, kan stärkas till kropp och själ. Att våldet och mobbningen har minskat och hälsan förbättrats är ett gott bevis på att man har uppnått sina mål. Detta lägger grunden för en god framtid med lugna och välmående barn och ungdomar.
En viktig uppgift är att sprida detta goda arbete vidare till fler förskolor och skolor så att våldet bland de unga kan minska och de goda resultaten för både personalens och barnens hälsa sprids till fler.