Motion till riksdagen
2008/09:Ub463
av Krister Hammarbergh (m)

Avskaffa fribeloppet


m1892

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet för studenter.

Motivering

Studenter får studiemedel fördelat på en bidragsdel och en lånedel. Hur mycket en student vill låna är upp till den enskilde. Det finns dock omständigheter som påverkar studentens valmöjligheter. Det gäller det så kallade fribeloppet som är den högsta inkomst som en student får ha utan att studiemedlet minskas. Centrala studiestödsnämnden, CSN, har en regel som innebär att de studenter som tjänar egna pengar under sin studietid kan få sitt studiemedel sänkt. Under 2008 ligger fribeloppet för heltidsstudier på 56 375 kronor per halvår. Tjänar man mer än detta belopp så minskas både studiebidrag och studielån. Ekonomin för landets studenter är tuff och nästan hälften av alla studenter har i dag ett extrajobb vid sidan av studierna. Ett extrajobb under sommaren och på helgerna är ofta en förutsättning för att klara försörjningen. Under sommaren får studenter i regel inget studiemedel. Den ekonomiska lösningen är naturligtvis att arbeta mellan terminerna. Både studiebidraget och studielånet påverkas dock av fribeloppet, studiemedelssystemets ”tak”. Många studenter löper därför stor risk att tvingas återbetala studiemedel på hösten. En konsekvens av detta blir därför att många studenter jobbar svart. Enligt Skatteverkets beräkningar är det så många som en fjärdedel av landets studenter som arbetar svart. En av anledningarna är naturligtvis de enormt höga marginaleffekter som studenten upplever när man har fått en inkomst utöver fribeloppet.

Fribeloppsgränsen är således för många ett problem. Det är viktigt att människor ges möjlighet att arbeta under studietiden för att dryga ut kassan, och det handlar också om möjligheten att komma närmare arbetsmarknaden och hitta kontakter redan under studietiden.

Det bör därför vara upp till varje enskild individ att komplettera bidragsdelen med eget arbete utan att bidragsdelen i studiemedlet påverkas. Det bör inte vara staten som begränsar hur mycket en student får tjäna. Det ska löna sig att arbeta.

Stockholm den 3 oktober 2008

Krister Hammarbergh (m)