Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning enligt uppställning:
Skolverket har fått ett tillskott på drygt 28 miljoner kronor för arbetet med fler nationella prov. Vänsterpartiet anser att det inte finns något behov av fler nationella prov och minskar anslaget 1:1 med motsvarande summa.
Regeringen har tidigare aviserat att den har för avsikt att förändra gymnasieskolan och har därför tillsatt utredningen En reformerad gymnasieskola som nu har kommit med sitt slutbetänkande Framtidsvägen – En reformerad gymnasieskola (SOU 2008:27). Det har dock redan inletts en försöksverksamhet med lärlingsutbildning där kärnämnena ska kunna reduceras till 500 poäng. Vänsterpartiet anser att all gymnasieutbildning ska ge tillräckliga kunskaper för såväl fortsatta studier som arbets- och samhällsliv och menar därför att detta försök ska upphöra. Som en följd av att vi yrkar avslag minskar vi anslag 1:5 med 250 miljoner kronor, som är avsedda att gå till denna försöksverksamhet.
Vi minskar även anslaget 1:5 med 10 miljoner kronor som är avsedda att gå till implementering av åtgärdsprogram.
För att stärka alla elevers rätt till kunskaper anser Vänsterpartiet att det behövs en permanent förstärkning av skolans resurser. Framför allt behövs det fler vuxna i skolan. Det behövs pedagogisk personal, som kan hjälpa eleverna i deras lärande, men även personal som kan ge stöd på annat sätt. I Vänsterpartiets budgetmotion genomförs en satsning på fler anställda i offentlig sektor, som bl.a. omfattar förskola, skola och fritidshem och vi vill på sikt skapa 25 000 fler tjänster till barnskötare, förskollärare, fritidspedagoger, fritidsledare, lärare, specialpedagoger, genuspedagoger m.m. samt mer personal inom elevhälsan och studie- och yrkesvägledningen. Dessutom vill vi införa ett bidrag för att servera frukost till alla grundskoleelever. Dessa permanenta satsningar ersätter regeringens tillfälliga och opreciserade anslag 1:11 Förstärkning av basfärdigheter, som därför minskas med 250 miljoner kronor.
Under detta utgiftsområde avsätter vi totalt 5 miljoner kronor för att stärka arbetet med feministiskt självförsvar ute på skolorna varav 1 miljon kronor 2009, eftersom de medel som avsattes 2002 för att stärka flickors självförtroende i mycket liten utsträckning gick till projekt som innefattade feministiskt självförsvar trots att det var ett av huvudsyftena.
För att förtydliga statens ansvar för att tillhandahålla en fungerande infrastruktur för studier på distans bör staten överta ansvaret för finansieringen av kommunala lärcentrum vilket beräknas medföra ökade kostnader med 300 miljoner kronor årligen fr.o.m. 2009.
För att genomföra vår satsning på fler anställda och ökad kompetens för att förbättra kvaliteten inom den offentliga sektorn tillför vi fler studieplatser inom kommunal vuxenutbildning, kvalificerad yrkesutbildning (KY) och högskoleutbildning. Det är också en åtgärd för att möta den ökade efterfrågan på utbildningsplatser från dagens stora gymnasiekullar samt för att motverka effekterna av den rådande konjunkturnedgången. 2009 blir det ca 625 fler platser inom KY, ca 5 000 fler högskoleplatser och ca 4 600 fler platser inom den kommunala vuxenutbildningen. Under detta utgiftsområde innebär det att vi ökar anslagen med drygt 250 miljoner kronor. Denna ökning fördelas med 34,5 miljoner kronor under anslag 1:17, 7 miljoner kronor under anslag 2:58 och 213 miljoner kronor under anslag 2:59. Vi anslår dessutom ytterligare 120 miljoner kronor till högskolan för en förlängning av vissa examina inom lärarutbildningen så att de kan ges på avancerad nivå.
De ökade anslagen till Komvux redovisas i den motion som behandlar utgiftsområde 25. Vi för dessutom över regeringens satsning på 124 miljoner kronor på yrkesutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen till det allmänna statsbidraget till kommunerna under utgiftsområde 25.