Motion till riksdagen
2008/09:Ub452
av Christina Zedell m.fl. (s)

Investering i ett Stockholm där alla kan


s14062

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om investeringar i fler behöriga lärare på grundskolan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en sammanhållen skola och ett fritids som är en del av kunskapsskolan.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av mer personal till förskolan.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnomsorg på obekväm arbetstid.

Motivering

Sverige och Stockholmsregionens konkurrenskraft bestäms i stor utsträckning av vår utbildningsnivå. Framtidens utmaningar måste mötas genom investeringar i våra barns och ungdomars framtid. För att Stockholm ska klara utmaningen behövs en strategisk utbildningspolitik som sätter fokus på kunskap. Alltför många barn och ungdomar har svårt att tillgodogöra sig nödvändiga kunskaper. Brister upptäcks oftast för sent, vilket gör det svårare att reparera. I Stockholmsregionen kan vi se att klyftorna ökar när det gäller vilka elever som klarar målen i skolan eller inte. Det är stora skillnader mellan skolor. I skolor i socialt svaga områden är det färre som klarar målen än i andra. Kunskap får aldrig bli en klassfråga.

Vi socialdemokrater vill lyfta fram framgångsfaktorer som tydliga mål, systematisk uppföljning och höga förväntningar på alla barn. Vi vet att mycket fungerar bra i skolan men mycket måste också bli bättre. Men det räcker inte; det kräver tydliga investeringar i skolan.

Den viktigaste uppgiften för skolan måste självklart vara kunskapsuppdraget. Förskolan och skolan ska ge unga människor kunskap, färdigheter och erfarenheter som gör dem rustade att forma sina egna liv och bygga morgondagens samhälle. Barn och ungdomar ska utmanas till att tänja gränserna för vad som är möjligt. För att nå dit behöver skolan mer personal, fler lärare, mindre klasser och framför allt fler behöriga lärare. Det behövs lugn och ro i skolan, möjlighet att ibland arbeta i mindre grupper och att kunna ge eleverna det stöd de behöver utifrån sina individuella behov.

Den borgerliga regeringens skolpolitik handlar mer om symbolfrågor som betyg, mobiltelefoner, kepsar och skolk. Det som har en central betydelse för skolans resultat är i stället lärarnas kompetens och engagemang. För oss är det självklart att barn kan och vill lära bara vi ger dem rätt förutsättningar. Hur skolan fungerar är avgörande för om eleverna når målen eller inte. Stockholmsskolor behöver fler – inte färre – lärare.

Färre lärare trots goda ekonomiska tider

Utvecklingen i regionen går sakta åt fel håll. Av Skolverkets rapporter kan vi se att lärartätheten sjunker i många kommuner. Under året har vi kunnat ta del av rubriker som ” Det är kris i Stockholms gymnasier”. Rektorerna i Stockholms stads gymnasier redovisar att 70 procent av skolorna har varit tvungna att genomföra nedskärningar för att få budgeten i balans. Personaltätheten minskar. Tendensen med en lägre personaltäthet gäller också grundskolorna. I Haninge försvann 167 tjänster 2007, vilket har lett till färre lärare och större klasser.

Den negativa utvecklingen i Stockholmsregionens skolor måste vända. Vi vill öka investeringarna i kunskap och anställa fler behöriga lärare. På så sätt kan vi också minska andelen elever som inte når målen i skolan.

Investera i skolhälsovården

Skolhälsovård är en viktig del av barns hälsa och för tryggheten på skolan. Tyvärr blir ofta skolhälsovården lidande när skolor tvingas spara. Redan idag har många skolor inte tillräckligt med resurser för att fånga upp elever som av olika skäl mår dåligt eller som är utsatta för mobbning. Det är inte ovanligt att skolor väljer mellan att satsa på kuratorer eller skolsköterska. Vi socialdemokrater vill att alla barn i Stockholms län ska ha rätt till en skolhälsovård med hög kvalitet. Det skulle göra det förebyggande hälsoarbetet och arbetet mot mobbning mer effektivt och medverka till att man tidigare kan upptäcka barn som har psykiska problem.

Fritids en del av skoldagen

Mer än tre fjärdedelar av barnen i åldrarna sex till nio år i Stockholm går på fritids. Vi vet att fritids är viktigt för barnen och föräldrarna. Men på många håll oroas man över de stora barngrupperna och kvaliteten, vilket också är befogat. Utvecklingen har gått åt fel håll ganska länge. Personaltätheten på fritidshemmen har gått från 11,5 årsarbetare 1995 till 19,5 2007.

I Stockholms län varierar personaltätheten mellan 16 och 33 barn per årsarbetare. Vid en tillsyn som Skolverket genomförde 2007 uppmärksammades fritidshemmens situation. Det konstaterade att det vissa tider på dagen var oerhört många barn och kommenterade utvecklingen med: ”Ibland är grupperna så stora att personalen inte har koll på barnen.”

Vi vill ha en sammanhållen skola där skoldagen och fritids samverkar för att öka tryggheten och stödet till barnen. Under våren föreslog vi en satsning: Kvalitetslyftet i skolan. Det är vikigt att denna satsning fortsätter, och även omfattar fritidshemmen, så vi kan få en mer sammanhållen skola där fritids kan vara det extra stöd i läxläsning som många barn behöver. Alla har inte möjligheten att få hjälp i hemmet. Fritidshemmen är ett viktigt pedagogiskt komplement till skolan genom att stödja elevers lärande och ger också många barn en möjlighet att få delta i olika aktiviteter. Vi vill också förstärka samarbetet mellan skolan, fritids och det lokala föreningslivet för att öka barnens möjligheter att kunna delta i föreningsaktiviteter som fotboll, teater eller musik. En sådan åtgärd skulle medverka till att trycket på föräldrarna minskar och att det blir lättare att få ihop vardagspusslet.

Investera i förskolan – det första steget i det livslånga lärandet

Förskolan är det första steget i det livslånga lärandet. Vi vill ta till vara lusten att lära och nyfikenheten som finns hos barnen redan i förskolan. I förskolan ges barnen möjlighet att utvecklas som individer och stimuleras i sin språkutveckling. Den svenska förskolan är unik i internationella sammanhang. Regeringens förslag att införa en barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag riskerar att urholka kvaliteten i förskolan. Vi socialdemokrater vill istället investera i ökad kompetens och fler förskolelärare och barnskötare. Genom att öka statusen på förskolelärare och barnskötare skulle det bli lättare att rekrytera personal. Vi tror att hög kompetens och hög personaltäthet är bättre för kvaliteten i förskolan än att införa vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng.

Att värna och utveckla kvaliteten inom förskolan är en prioriterad fråga för oss socialdemokrater i Stockholmsregionen. Under förra mandatperioden tillfördes kommunerna riktade medel för att öka kvaliteten och personaltätheten i förskolan. Medel som motsvarar 6 000 förskolelärare avsattes. Det resulterade i att kommunerna i Stockholms län kunde anställa fler förskolelärare och minska barngrupperna.

När den borgerliga regeringen tog bort det riktade stödet har det också fått effekter på personaltätheten i kommunerna i länet. Enligt Skolverket finns det en tydlig trend att personaltätheten i Stockholms län minskar. Stockholms län är dessutom det län som har lägst andel högskoleutbildade lärare i förskolan. Ett exempel är Haninge där barngrupperna har ökat med upp till tre barn per vuxen. Vårdnadsbidraget riskerar att ytterligare förvärra situationen i de kommuner som valt att införa det. Arbetsmiljön är lika viktig för små barn som för någon annan grupp i samhället. Stora barngrupper och dåliga förskolemiljöer drabbar barnen lika mycket som personalen. Vi anser att arbetsmiljölagen även borde vara tillämplig för barnen på förskolan.

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Stockholmare som jobbar inom exempelvis kultursektorn och servicesektorn på kvällar, nätter och helger har idag svårt att få barnomsorg på de tider de behöver. Det är totalt sätt en ganska liten grupp föräldrar som konsekvent behöver barnomsorg på andra tider än dagtid. De är idag ofta hänvisade till vänner och släktingar för att klara sin omsorg. Rätten till barnsomsorg måste gälla även dem. Idag erbjuder långt ifrån alla kommuner möjlighet till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det leder både till slitningar inom familjen och att man tvingas att lita på släkt och vänner för att kunna försörja sig. För oss socialdemokrater är det en självklarhet att en framtidsinriktad region som Stockholm ska kunna erbjuda även de föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid en barnomsorg med hög kvalitet.

Stockholm den 3 oktober 2008

Christina Zedell (s)

Carina Moberg (s)

Nikos Papadopoulos (s)

Bosse Ringholm (s)