Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatt satsning på validering.
Valideringsdelegationen tillsattes den 1 januari 2004 och hade ett tidsbegränsat uppdrag t.o.m. år 2007. Dess arbete har varit mycket viktigt för att hitta vägar för en förhoppningsvis snabbare hantering och likvärdig validering i hela Sverige.
Valideringsdelegationen har arbetat med att ge vägledning, och den har funnit att begreppet ”vägledning” används för en mängd skiftande insatser i samband med validering, utbildning och arbetsmarknadsfrågor. Oklarheter om den faktiska innebörden av ”vägledningsinslag i valideringsprocessen” leder lätt till missförstånd vid kvalitets- och processbeskrivning. Vägledning bör exempelvis kunna urskiljas bland besläktade insatser såsom ”coachning”, information, administration, mäklande verksamhet osv.
De kännetecken som man utgår från när det gäller definitionen av vägledning är följande:
Det föreligger eller man upplever ett problem att lösa eller förstå.
Utgångspunkten är personens självbild.
Syftet är en förändring av attityd eller handlingsberedskap.
Kontakten har formen av dialog.
Den som vägleder gör det i en professionell roll till vilken man kan knyta förväntningar på opartiskhet, ansvar, kompetens, integritet osv.
Valideringsdelegationens arbete har bl.a. gått ut på att klarlägga kunskapsnivån, anpassa innehållet i studierna och därmed få möjlighet att förkorta studietiden för den enskilde. Det arbete som Valideringsdelegationen gjort är oerhört värdefullt både för vårt samhälle och för den enskilda personen. Regeringen bör se över möjligheterna att fortsätta valideringsarbetet, så att detta viktiga arbete kan fortsätta.