Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet till praktik under studietiden.
All kunskap bottnar i lusten att lära, och därför är uppgiften för skolan att främja elevernas lust till kunskap så viktig. Lusten att lära ska naturligtvis prägla skolans samtliga årskurser, inte minst gymnasienivån.
Inom vissa program i gymnasieskolan finns det i dag en arbetsplatsförlagd utbildning, APU, som genomförs som en del i utbildningen. APU är oerhört uppskattat av eleverna, och även de som går teoretiska program önskar ofta få APU-inslag i sin utbildning. Detta är möjligt redan i dag, men informationen är ofta bristfällig från skolans sida. Det är dock viktigt att APU:n är kopplad till den utbildning man går så att den blir en viktig del i utbildningens kvalitetshöjning.
Både föräldrar och ungdomarna själva vet att det i dag krävs en gymnasieutbildning för att kunna få jobb eller för att kunna söka vidare till högskolor eller universitet. För att ge alla möjlighet att slutföra en utbildning på gymnasiet finns det ett behov av att bl.a. utveckla samverkan mellan skolan och arbetslivet. Att som gymnasieelev få vidga sina vyer och få del av och förståelse för den mångfald av referenspunkter som finns är betydelsefullt utifrån den mognadsprocess man befinner sig i.
Informationen om arbetsplatsförlagd utbildning eller praktik för elever inom gymnasieskolan måste således bli väsentligt bättre så att fler elever kan ges möjlighet att få del av denna kvalitetshöjande åtgärd.