Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de nya yrkeshögskolorna bör erbjudas möjligheter att samverka med forskning inom entreprenörskap och samhällsentreprenörskap.
Idag befinner sig de förberedande konstutbildningarna i en fas av förändring – från att vara förberedande konstskolor till att nu inordna sig under beteckningen yrkeshögskolor. Grafikskolan välkomnar denna process – men vill samtidigt peka på den strukturella problematik som finns kring konstnärens situation och arbetsmarknad – en situation som varken de förberedande konstskolorna eller konstnärliga högskolorna hitintills arbetat för att förändra.
Det är därför viktigt att vi i förändringprocessen och arbetet kring de konstnärliga yrkeshögskolorna nu verkligen skapar förutsättningar för en mer utvidgad konstnärsroll och därmed bredare arbetsmarknad för konstnären. Ett led i detta, menar vi, är att de konstnärliga yrkeshögskolorna kan erbjuda studenterna praktiker och projekt i dialog med samhället utanför de traditionella rummen för konstproduktion. Kulturella praktiker som stödjer ett sådant arbetssätt har utvecklats inom den internationella offentliga konsten – men hamnar idag ofta utanför det institutionella utbildningssystemet. Det är idag angeläget att utveckla dessa praktiker och hur de kan skapa synergier på marknaden och för samhället. De nya yrkeshögskolorna måste därför också erbjudas möjligheter att samverka med forskning inom entreprenörskap och samhällsentreprenörskap.
Som enda förberedande konstutbildning erbjuder Grafikskolan i Stockholm idag studenterna på skolan att förlägga praktiker och projekt i dialog med samhälle utanför skolans och konstens värld, kring stadsutveckling och demokratiarbete. Grafikskolan kan vara en modell för hur en konstnärlig yrkeshögskola kan fungera.