Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av kvalificerade yrkesutbildningar.
Arbetsmarknadsutbildningar och i synnerhet kvalificerade yrkesutbildningar är en effektiv åtgärd för att möta arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Konjunkturbarometern visar att bristen på arbetskraft i näringslivet har ökat mycket snabbt under det senaste året. Det råder stora svårigheter att hitta yrkeskompetens inom många branscher. Den goda ekonomiska utvecklingen hotas därmed och tillväxten kan avmattas.
Samtidigt finns det arbetslösa personer som inget hellre vill än att få börja jobba. Många kan genom utbildningsinsatser med praktisk inriktning relativt snabbt komma i arbete. Företagen behöver fler välutbildade, utbildad arbetskraft gör nytta oavsett ålder, kön eller bakgrund.
Både arbetskraftsbrist och en arbetslöshet på väg upp – enligt regeringens egna prognoser. Sysselsättningsökningen stagnerar och långtidsarbetslösheten biter sig fast – särskilt bland ungdomar. Samtidigt finns det många företag i flera branscher som vill anställa men inte hittar rätt kompetens. Matchningen mellan arbetslösa och företag som vill anställa är svag.
Aktiva åtgärder, framför allt arbetsmarknadsutbildningar, är det bästa botemedlet för att kunna stävja arbetslösheten och samtidigt bemöta företagens behov av utbildad personal med rätt kompetens. Fler jobb förutsätter ett samhälle som investerar i kvalitet och utbildning och att fler får en andra och en tredje chans.
Inte minst därför behövs mer av kvalificerade yrkesutbildningar (KY). En förutsättning för att få starta en KY-utbildning är att det är ett stort behov från arbetslivet och att det kan vara en brist på viss arbetskraft. Den socialdemokratiska regeringen betonade i sin proposition Kvalificerad yrkesutbildning (2001/02:63) att den kvalificerade yrkesutbildningen gemensamt skulle finansieras av staten och berörda delar av arbetslivet.
Intresset för att starta kvalificerade yrkesutbildningar är stort och i hela landet.
KY-utbildningar är utformade i tätt samarbete med näringslivet. Och för att underlätta studenternas steg ut på arbetsmarknaden förläggs en tredjedel av utbildningstiden ute på olika arbetsplatser. Utbildningarna har i hög grad lett till anställning eller eget företagande.
Regeringen bör skyndsamt bedöma behovet av att fortsätta att satsa på och utveckla olika former av kvalificerade yrkesutbildningar för att möta behovet av kvalificerad arbetskraft på arbetsmarknaden.