Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fristående skolors elevansvar.
I grundskolan finns stora skillnader mellan den kommunala skolan och de fristående skolorna när det gäller antagning av elever. Den kommunala skolan är skyldig att ta emot alla elever. För friskolor gäller något annat.
I 9 kap. 2 § skollagen står det nämligen:
2 § En fristående skola, vars utbildning ger kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen svarar mot de kunskaper och färdigheter som grundskolan, särskolan respektive specialskolan skall förmedla, skall godkännas, om – – – 3. skolan står öppen för alla barn som enligt denna lag har rätt till utbildning inom motsvarande skolform i det offentliga skolväsendet, med undantag för sådana barn vilkas mottagande skulle medföra att betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för skolan.
Lagen är inte lika för kommunala skolor jämfört med fristående skolor. Fristående skolor kan med hänvisning till organisatoriska och ekonomiska svårigheter exkludera vissa elever – detta till skillnad från den kommunala skolan på vilken tillkommer att ta emot alla elever.
Fristående skolor ska, på samma sätt som kommunala skolor, vara öppna för elever i behov av särskilt stöd.
För att offentliga och fristående skolor ska kunna bedriva verksamhet på lika villkor, krävs det en översyn och ändring i skollagen så att även fristående skolor ska vara öppna för alla barn.