Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det inom Utbildningsdepartementets ram undersöks möjligheten att inrätta någon form av statlig stipendieverksamhet för studieresor till Polen och Kambodja för att elever på plats ska kunna informeras om de svåra brott mot mänskligheten som skett.
Forum för levande historia (FLH) har glädjande nog fått ett ökat ansvar att informera om övergrepp och brott mot mänskligheten. Genom regeringsbeslut och extra medelstilldelning ska nu även kommunismens och kommunistiska regimers avskyvärdheter uppmärksammas. En bok med lärarhandledning, plus en särskild elevtidning, har tagits fram. En utställning har cirkulerat runt på några av landets bibliotek. Pedagogiskt och intresseväckande presenteras också verksamheten i Forum för levande historias egna lokaler i centrala Stockholm.
Mycket av den verksamhet Forum för levande historia ägnar sig åt lämpar sig särskilt väl för skolans värld. Goda pedagogiska möjligheter öppnar sig när utbildningen kretsar kring historiens erfarenheter och det fruktansvärda som skett under 1900-talet i namn av det ideologiska tvillingparet nationalsocialismen och kommunismen.
Det finns all anledning att hoppas på att kopplingen mellan Forum för levande historia och de områden Utbildningsdepartementet ansvarar för blir ännu tydligare och starkare. Det handlar om att uppmuntra och stimulera till samtal och vetgirigt sökande om demokratins grunder, det öppna samhällets fundament och även hoten mot dem.
En hel del skolor och även andra institutioner som exempelvis Svenska kyrkan har arrangerat resor för konfirmandgrupper till Polen och Tyskland för att på plats besöka det som idag återstår av exempelvis koncentrationsläger. Många som varit med om detta vittnar om starka känslor och att besöken fått dem att få upp ögonen.
Inom ramen för att informera om och belysa kommunismens brott mot mänskligheten har Forum för levande historia genom föredrag, samtalskvällar och på annat sätt riktat fokus mot Kambodja. Röda khmerernas vidrigheter väcker intresse därför att de ligger ganska nära i tid, det fanns förhållandevis många i väst som försvarade den regim som låg bakom åtskilliga människors död och man försöker nu inom FN:s ram få ansvariga fällda efter rättegångar om brott mot mänskligheten.
Även om det vore önskvärt är det varken praktiskt eller ekonomiskt möjligt för alla elever att någon gång besöka en av dessa platser för avskyvärda dåd eller de museer som byggts upp i exempelvis Polen och Kambodja. Men det skulle inom ramen för någon form av statlig stipendieverksamhet ändå vara tänkbart att sända någon eller några klasser på besök och studieresor. Elever skulle, när de kommit hem, på sitt eget språk och baserat på egna erfarenheter kunna informera andra ungdomar och föra samtal om dessa svåra brott.