Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av satsningar på Trafikhögskolan i Ljungbyhed samt att denna inte ska övergå från akademisk utbildning till yrkeshögskola.
Trafikhögskolan i Ljungbyhed (TFHS) etablerades under 1980-talet av det svenska flygvapnet. Traditioner av militär flygutbildning sedan seklets begynnelse var med och bidrog till de influenser som kom att utgöra ryggraden för den första statliga civila flygskolan i svensk historia. Från influenser av den militära flygutbildningen, under flygvapnets ledning, tog trafikhögskolan steget över till den akademiska världen i slutet av nittiotalet. Detta kliv var inte enbart unikt inom Sveriges riksgränser utan även ur ett europeiskt perspektiv.
TFHS är den enda europeiska utbildningsinstansen på universitetsnivå som bedriver både praktisk och teoretisk flygutbildning. 2005 inrättades en professorstjänst inom området Human Factors and Aviation Safety, och sedan 2006 har TFHS infört en magisterutbildning i Human Factors. Denna utbildning har lockat sökande från hela världen. 2008 förstärktes flera utbildningar till att bli treåriga, i linje med den nya examensstrukturen inom högre utbildning.
Forskningen vid TFHS påverkar innehållet i den grundläggande flygutbildningen, vilket blir allt viktigare ur ett flygsäkerhetsperspektiv. Allteftersom flygtrafiken i luftrummen tätnar och flygplanen innehåller alltmer komplexa system ställs det större krav på att utbilda och skapa förståelse för människa–maskin–interaktion. Majoriteten av flygplansincidenter och -haverier kan härledas bero på människan i systemet den s.k. mänskliga faktorn. Att TFHS ligger inom ramen för Lunds universitet ger en god förutsättning för ett nära samband mellan forskning, undervisning och kunskapsöverföring till branschen. Säkerhetstänkandet inom flyget har också en stor potential att överföras och tillämpas inom andra områden som kemisk processindustri, kraftverk och kärnkraftverk, läkemedelsproduktion och klinisk sjukvård. Forskning och utbildning vid TFHS kan också lämna betydelsefulla bidrag till annan forskning inom klimat- och miljöpåverkan, där flyget idag utgör en betydande del. Det vore därför mycket angeläget att TFHS ytterligare kunde bredda sin verksamhet genom att bli ett forsknings- och kunskapscentrum för att minska flygets påverkan på klimatförändringarna.
I utredningen om inrättande av yrkeshögskola (SOU 2008:29) föreslås att TFHS ska brytas loss ur den akademiska sektorn och övergå till att bli en utbildning inom ramen för yrkeshögskolan. Detta skulle kraftigt försvåra samverkan mellan utbildning och forskning, och TFHS status och kvalitet som forskningsinstitution riskerar att slås sönder. Detta vore förödande för en väl fungerande verksamhet som idag lämnar betydelsefulla bidrag till högt kvalificerad utbildning och tillämpad forskning, både inom sektorn och till andra branscher.
I den globalisering vi genomgår med kända förändringar för vår industri och ökad konkurrens för våra företag är det viktigt att Sverige kan konkurrera med spetskompetens inom så många områden som möjligt. Genom att TFHS i Ljungbyhed förblir knutet till ett universitet finns en unik möjlighet för Sverige att bli en ledande nation för utbildning och forskning både vad gäller flygsäkerhet och att minimera flygets miljöpåverkan.