Motion till riksdagen
2008/09:Ub310
av Marianne Watz (m)

Undervisningsspråket i svensk grundskola


m1568

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undervisningsspråket i svensk grundskola, kommunal- och friskola ska vara svenska.

Motivering

Kunskaper tar man bäst och snabbast till sig om man behärskar språket och förstår på djupet det som förklaras i tal och skrift. Skolundervisning på ett främmande språk kräver därför solida kunskaper i detta språk för att kunskapsinhämtandet skall bli effektivt och bestående.

Att använda t.ex. engelskan som undervisningsspråk för icke engelskspråkiga barn kan minska och sinka kunskapsuppbyggandet eftersom både elever och lärare av naturliga skäl är begränsade i fråga om ordförråd, formuleringsförmåga och förmåga att förstå.

Ämneskunskaperna från grundskolan måste vara goda vid starten i gymnasiet för att gymnasiestudierna skall kunna föra fram till en nivå som gör att vi kan hävda oss internationellt. Som det nu är ligger Sverige inte i topp. För att eleverna i grundskolan på bästa sätt skall kunna utveckla sina kunskaper i skolans olika ämnen skall undervisningsspråket därför vara svenska.

Förstärkt svenskundervisning bör ges på ett tidigt stadium som stöd till icke svenskspråkiga barn.

Men språket är inte bara till för kunskapsinhämtande. Det är nyckel till all sorts kommunikation och till utvecklingen av personligheten.

I grundskolan arbetar eleven i alla ämnen med att utveckla det svenska språket. Tal, skrift, förståelse, formuleringsförmåga och en begreppsvärld där ord och uttryck ger omedelbara associationer och förmåga att interagera; för att bygga upp allt detta behövs tid, möda och träning. Varje lärare är på det sättet lärare också i svenska och hela grundskoletiden behövs för denna utveckling. När man lämnar grundskolan skall man förutom att ha skaffat sig goda kunskaper i skolans olika ämnen även ha utvecklat sin skriftliga och muntliga uttrycksförmåga och sin språkkänsla i svenska.

Goda språkkunskaper är väsentligt i en internationell och globaliserad värld. För att engelska och andra främmande språk skall kunna vidareutvecklas i gymnasiet från en god ”startnivå” måste grundskolan satsa på en förstärkt och effektiv språkundervisning.

Engelska språket men också andra viktiga språk som t.ex. spanska, tyska och kinesiska bör utvecklas på eget mandat, och få sin särskilda ”ämnesplats”. Eleverna måste dessutom bli undervisade av lärare som är kunniga och välutbildade i språket.

Goda kunskaper i skolans olika ämnen, en väl utvecklad förmåga att på svenska uttrycka sig i tal och skrift i kombination med en god grund i engelska och andra främmande språk för vidare studier på gymnasienivå är nyckeln både till framtiden och till nästa fas i livet som är gymnasieskolan.

För att eleverna i grundskolan på bästa sätt skall kunna utveckla sina kunskaper i skolans olika ämnen och samtidigt utveckla sitt språk och sin språkkänsla skall undervisningsspråket i svenska grundskolor, finansierade med skolpeng, vara svenska i samtliga ämnen utom i de främmande språken.

Stockholm den 30 september 2008

Marianne Watz (m)