Motion till riksdagen
2008/09:Ub3
av Sinikka Bohlin (s)

med anledning av prop. 2008/09:50 Ett lyft för forskning och innovation


s45162

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om forskning inom den arktiska regionen.

Motivering

Effekterna av klimatförändringen har inneburit att den arktiska regionens synlighet har ökat markant. I regeringens proposition 2008/09:50 lyfts forskningen inom klimatområdet fram som ett strategiskt insatsområde, vilket är positivt. Inom humaniora och samhällsvetenskap bör även forskning om befolkningens, och särskilt ursprungsbefolkningens, situation i den arktiska regionen lyftas fram.

Ett viktigt instrument inom klimatforskningen är det internationella samarbete som initierats av Arktiska rådet om att stärka och vidareutveckla de observationsnät som är grundläggande för kunskapen om Arktis inom ramen för SAON, Sustaining Arctic Observing Networks. Ett närmare nordiskt samarbete för att förbättra samordningen av nordiska observationssystem i den arktiska regionen kan skynda på processen i den arktiska regionen. Viktigt är också att alla tillgängliga data delas så att de blir lättillgängliga för forskare, ursprungsbefolkning, studenter och övriga intressenter.

Internationellt samarbete är ett mycket viktigt inslag i dagens högre utbildning och forskning; i propositionen pekas särskilt på att denna dimension av forskningspolitiken behöver förstärkas. University of the Arctic är ett exempel på ett sådant internationellt samarbete mellan universitet och högskolor som förbättrar möjligheterna för människor i den arktiska regionen att ta del av högre utbildning, stärker de arktiska folkens gemensamma identitet och utvecklar kunskap inom specifikt arktiska forskningsområden. Det är angeläget att Sverige fullt ut deltar i denna samverkan och att University of the Arctic prioriteras av de högskolor och universitet som deltar i detta samarbete: Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet. Det är därför viktigt att regeringen tydligt markerar betydelsen av detta samarbete.

Det internationella polaråret, IPY 2007–2008, avslutas den 1 mars 2009. Satsningen har denna gång även omfattat forskning inom humaniora – ”Human Dimension”. Det är av yttersta vikt att resultaten från denna forskningssatsning i polarområdena följs upp. Den demografiska utvecklingen i den arktiska regionen är oroande och kräver särskilda forskningsinsatser för att kunna motverka den negativa trenden. The Survey of Living Conditions in the Arctic, SLiCA, är ett internationellt forskningsprojekt som fokuserar på förståelsen av levnadsvillkoren i den arktiska regionen. Det är av största vikt att det svenska engagemanget i detta projekt bibehålls och att de svenska resultaten från undersökningen bearbetas ytterligare. Det är även angeläget att resultaten från SLiCA-undersökningen beaktas i den kartläggning av hälsosituationen bland de nationella minoriteterna som Statens folkhälsoinstitut getts i uppdrag att genomföra.

Forskningen inom förnybar energi är av största betydelse för vårt samhälle. Ett område som kräver ytterligare forskning är potentialen för utbyggnad av vindkraftverk i den arktiska regionen, utan att en sådan utbyggnad stör naturlivet eller människors rekreationsmöjligheter. Forskningen inom detta område kunde med fördel genomföras av t.ex. Mittuniversitetet i samarbete med University of the Arctic. Ett sådant samarbete kunde vara till nytta för hela den arktiska regionen.

Stockholm den 13 november 2008

Sinikka Bohlin (s)