Motion till riksdagen
2008/09:Ub290
av Ola Sundell (m)

Uppdragsutbildning och företagande


m1371

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tydliggöra reglerna för uppdragsutbildning i högskoleförordningen.

Motivering

Universitet och högskolor har idag möjlighet att sälja olika uppdragsutbildningar till företag och organisationer. Uppdragsutbildning är en del i högskolornas uppdrag från regeringen och är också en stor del av den samverkan som ska råda mellan högskolor, företag och offentlig verksamhet.

I 2 § förordningen (1997:845) om uppdragsutbildning vid universitetet och högskolor definieras uppdragsutbildning så här:

Med uppdragsutbildning avses utbildning som anordnas mot avgift från annan än enskild för personer som uppdragsgivaren utser.

I 1 § andra stycket i Högskoleverkets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor står följande:

Skriftliga avtal skall tecknas mellan högskolan och uppdragsgivaren för all uppdragsutbildning.

Det är finansieringen av utbildningen och sättet att utse deltagare på utbildningen som skiljer sig från den ordinarie utbildning som högskolor och universitet genomför. Kostnaderna för uppdragsutbildning ska helt täckas av uppdragsgivaren och ska inte belasta den övriga utbildningen.

Utbildning betyder utveckling och möjligheter för företag att växa både kompetensmässigt och omsättningsmässigt. Genom att företag kan köpa utbildning som är direkt anpassad till deras verksamhet och förutsättningar ökar också tillväxtmöjligheterna, som kan bidra till att fler arbeten skapas.

Det är viktigt att riksdag och regering klargör vilka regler som gäller och gör dem tydliga. Framför allt är det viktigt att inte diskriminera företagen beroende på vilken företagsform de har valt att starta upp och bedriva sin verksamhet i. Idag ser reglerna för högskolornas uppdragsutbildning otydliga ut. Personer som har enskild firma utestängs från möjligheten att delta på en köpt utbildning där deras anställda deltar.

Det är rimligt att anta att även de som äger och driver företag har behov av vidareutbildning, nya kunskaper och att hålla sig ajour med forskningens utveckling. Även universitet och högskolor har nytta av att skapa kontakter med näringsidkare, och detta är ett sätt att få den kontakt och relation som de kan bygga vidare på.

Utvecklingen av små och medelstora företag handlar om kunskap. Ägarna behöver också få möjlighet att tillskansa sig kunskap och inte enbart deras anställda. Dessutom visar tidigare erfarenheter från universitet och högskolor att chefer och verksamhetsledare enklare kan ta till sig nyheter och förändringar om de själva har haft tillgång till samma utbildning som sina anställda.

Stockholm den 1 oktober 2008

Ola Sundell (m)