Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgifter i skolan.
Skolan har sedan lång tid tillbaka inte bara ett utbildningsuppdrag utan också ett ansvar för elevernas sociala utveckling. Det ska vara en skola med trygga glada barn som drivs av nyfikenhet och iver att vara med och aktivt delta i förändringen av samhället och världen.
Det hör till skolans grundläggande uppgifter att ge eleverna ”en demokratisk fostran” och i läroplanen finns de demokratiska principer som ska vara utgångspunkten för skolans värdegrund. Viktiga principer är att kunna påverka, ta ansvar, vara delaktig och ha inflytande.
Grundutbildning ska vara gratis för alla barn. Den säger både den svenska skollagen och barnkonventionen, som Sverige har förbundit sig att följa. Ändå är det mycket vanligt att skolor begär pengar av elever och deras föräldrar för bussbiljetter, luncher, entréavgifter och mycket annat. En förutsättning för att alla barn ska kunna tillgodogöra sig utbildningen är att den är kostnadsfri. Alla barn ska kunna delta på lika villkor, oavsett föräldrarnas ekonomiska förhållanden.
I skollagens fjärde kapitel sägs att utbildningen i grundskolan ska vara kostnadsfri för eleverna, men ”i verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna”.
I grundskolan ska alla elever få möjlighet att utvecklas och inte kategoriseras och sorteras efter föräldrarnas ekonomiska villkor.
Skolans huvudman har ansvar för finansieringen av olika aktiviteter som har med skolverksamheten att göra. En översyn bör ske inom ramen för arbetet med den nya skollagen i syfte att inga avgifter av något slag får förekomma i grundskolan.