Motion till riksdagen
2008/09:Ub269
av Ameer Sachet (s)

Godis, läsk och snacks i skolan


s42025

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förskolan och skolan bör låta bli att sälja godis, läsk och snacks.

Motivering

Fetma är ett allt större problem bland unga. Snabbmat och godis har för många blivit en del av den dagliga kosten. Ambitionen och visionen är att ungdomarna ska få ökad kunskap till bättre kosthållning. Många skolor säljer läsk och godis – det sänder ut dåliga signaler till eleverna. Skolan måste markera att det inte är okej att äta godis varje dag. Det går inte att ha fest varje dag utan att det får negativa konsekvenser för hälsan. Nyttigare skollunch kombinerat med att godis, bullar och saft inte finns i skolan vore ett bra sätt att minska risken för övervikt hos barn. Om inga maskiner som säljer läsk och skräpgodis finns i skolorrna skulle dagens trend att äta hela dagen kunna motverkas. I några skolor har man tagit bort bullar och godis. Men det är långt tills alla skolor anammar denna uppmaning.

Livsmedelsverkets stora kostundersökning, Riksmaten, visar att nästan en fjärdedel av kalorierna i barns och ungdomars livsmedelsintag kommer från godis, läsk, glass, snacks och bakverk. Folkhälsan är en viktig fråga båda för människors välmående och för landets ekonomiska utveckling.

Hemkunskap är ett ämne i skolan där man lär ut sunda matvanor och att sunda matvanor inte är att äta godis och bakverk på rasterna.

Förskolan och skolan bör göras till en sockerfri zon. Det är viktigt med ett långsiktigt arbete för att minska barns och ungdomars konsumtion av söta livsmedel, godis och läsk. Läskdrickandet har tyvärr ökat dramatiskt de senaste åren. Sockerkonsumtionen har också en direkt koppling till övervikt och fetma, som ökar kraftigt bland barn och ungdomar. Fetma ökar risken för karies och allvarliga sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det är inte rimligt att förskolan och skolan erbjuder barnen söta mellanmål, godis och läsk i sina lokaler. Det ger klara signaler att läsk- och godiskulturen accepteras av oss vuxna. Det är faktiskt inte lätt för barnen att förstå när de ska äta vad. Att göra förskolan och skolan till en sockerfri zon skulle inte bara innebära mindre skador på barns och ungdomars tänder, utan också bättre allmänt näringsintag och bättre allmän hälsa.

Det är viktigt för lärandet både att röra på sig och att äta ordentligt, särskilt i tider då vi nås av larmrapporter om ökande överviktsproblem. Maten är en del av vår livsstil. Kosten i skolan bör vara näringsriktig och innehålla mer frukt och grönsaker än i dag. Det är avgörande att föräldrar och skola kan förmedla en sund inställning till näringsintaget hos barnen.

Stockholm den 30 september 2008

Ameer Sachet (s)